Published On: Čet, pro 19th, 2013

Pljačkaš s perikom i dječijim pištoljem priznao krivicu

Nedim Alečković, poznatiji kao pljačkaš s perikom, nagodio se s tuzlanskim tužilaštvom te je priznao krivicu za više razbojništava, a jučer mu je u Kantonalnom sudu u Tuzli izrečena kazna zatvora od dvije godine i 10 mjeseci.

Pripreme u haustoru

Podsjećamo da je Tužilaštvo u oktobru ove godine podiglo optužnicu protiv Alečkovića jer je od 15. do 19. avgusta ove godine počinio pet pljački na području Tuzle.

Alečković je, maskiran ženskom perikom, upao u četiri apoteke i jednu prodavnicu u Tuzli, gdje je od radnika, prijeteći plastičnim pištoljem, tražio novac iz kase, a nije poštedio ni njihove novčanike.

“Čupavi razbojnik” je prilikom pljački pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 1.600 maraka.

On je imao “recept” za razbojništva. Jedino odstupanje bilo je u boji perike, odnosno je li se tog dana osjećao kao plavuša ili brineta. Za razbojništvo se pripremao u nekom od obližnjih haustora tako što bi navukao periku na glavu. Nakon toga bi, prijeteći plastičnim pištoljem, od zaposlenika u apotekama ili kladionicama tražio dnevni pazar.

U pljačkama je Alečković imao i saučesnicu Mirnu A.

Nove istrage

On je sin jednog uglednog tuzlanskog ljekara, a završio je Kriminalistički fakultet u Sarajevu. Neko vrijeme bio je zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, odakle je otpušten nakon skandala.

Da je Alečković poznato lice na stranicama crne hronike, govori i podatak da Tužilaštvo TK protiv njega vodi još dvije istrage vezane za krivična djela razbojništvo, teška krađa i dilanje heroina.

Pronađen predoziran

Tokom 2011. godine Alečković je bio upleten u aferu na UKC-u Tuzla, kada je na poslu pronađen onesviješten usljed predoziranja lijekovima koje je krao iz bolničke apoteke. Zaštitari su ga pronašli na podu, a navodno su pored njega pronađene bočice s lijekom “fentanyl”, koji ima sto puta jače dejstvo od morfija.