Published On: Sub, ruj 17th, 2016

Plenkovićev otac, profesor komunikologije, otkriva što je sinu savjetovao u kampanji i kako je doživio 'aferu vojni lekar'

Mariborski dnevni list Večer objavio je intervju s ocem čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića, dr. Marijom Plenkovićem. On već godinama živi u Sloveniji i predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku, a u Mariboru je prije stotinu godina živio i njegov pradjed, poznati vinar s Hvara.

Mario Plenković živi u Rogaškoj Slatini sa svojom drugom suprugom Vlastom Kučiš, a taj dio Slovenije, Rogašku i Maribor, odlično poznaje i njegov sin Andrej, kako je dr. Plenković ispričao novinaru mariborske Večeri Borisu Jaušovcu. Štoviše, Andrej često ode za vikende do oca kada je u Zagrebu.
– Volim živjeti u Sloveniji. Mirno je i ugodno, baš kao i vrijeme mog odrastanja na Hvaru, gdje je Andrej kao dijete ljeti redovito dolazio iz Zagreba, gdje sam živio s prvom ženom Vjekoslavom – ispričao je Plenković, koji je u Sloveniji ostvario zavidnu akademsku karijeru, sa 16 stručnih knjiga i više od 700 strukovnih bibliografskih referenci. Osim toga, dr. Mario Plenković je i jedan od osnivača studija komunikologije u Mariboru.
O tome je li sina savjetovao u kampanji, nije želio puno govoriti:
– Rekao sam mu samo da se ne svađa i da ne vrijeđa konkurente. Da ne govori neistine, da bude suzdržan, sadržajan i odgovoran – otkrio je dr. Plenković, a s obzirom na proteklu kampanju može se zaključiti da je sin itekako uzeo u obzir očev savjet.
Dr. Mario Plenković osvrnuo se i na spornu izjavu predsjednika SDP-a na odlaskuZorana Milanovića, koji je u jednom trenutku kampanje spomenuo da je njegova prva supruga i Plenkovićeva majka bila “vojni lekar”. Po njegovom je mišljenju ta izjava bila pejorativna (uvredljiva) te je mnoge uvrijedila, pogotovo obitelj Plenković. Dodao je da je Vjekoslava Plenković-Raos kao liječnica u vojnoj bolnici u Zagrebu bila priznata zagrebačka kardiologinja internistica, koja je s još troje kolega u vrijeme rata u Hrvatskoj preuzela bolnicu od JNA. Bolnica je od tog trenutka postala civilna bolnica:
– Nikad nisam čuo da se neki pacijent potužio na nju – ispričao je Mario Plenković o svojoj bivšoj supruzi, koja je zbog uvredljive izjave Zorana Milanovića nehotice postala dijelom predizborne kampanje.
Za kraj intervjua je dr. Plenković objasnio i kako je njegov sin Andrej dobio ime:
– U našoj obitelji djeci dajemo ime po djedu. Moj otac je bio Andrija, ali je jedan brat već imao sina Andriju, drugi Andra, tako da nam je preostalo samo ime Andrej. I moj unuk, Andrej sin, dobio je ime po meni, Mario – završio je dr. Plenković svoj razgovor s novinarima lista Večer.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>