Published On: Pet, lis 26th, 2018

PLENKOVIĆ VRATIO BIH U FOKUS EU: Svi Hrvati osim Komšića imaju hrvatsku putovnicu

Pismo koje su hrvatski europarlamentarci zajedno uputili predsjednicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije povodom ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini izražavajući duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrali Bošnjaci dobar je način političke borbe za održavanje političkih prava Hrvata u BiH. – rekao je za Dnevnik.ba Marijan Opačak, novinar portala Direktno.hr

Opačak navodi da je nakon 2000. godine ovo prvi prekid ignoriranja hrvatskih političara kad su u pitanju bh. Hrvati, izuzev epizode Zorana Milanovića. Istaknuo je i da se EU tiče ono što se događa u BiH s obzirom na to da je velika većina Hrvata u BiH korisnik putovnice RH, samim time i građanin EU, izuzev, kako navodi Opačak, Željka Komšića.

– Iako će to pismo Sarajevo i predstavnici bošnjačkih političara, kao i svaki put od završetka rata shvatiti kao nekakav pritisak i petljanje u unutarnje stvari Hrvatske u BiH, činjenica je kako Hrvatska i EU imaju to pravo. Dok je od 2000. naovamo službeni Zagreb često, izuzev one epizode s Milanovićem, ignorirao političke želje Hrvata u BiH, činjenica je da Hrvatska ima prema međunarodnim sporazumima pravo politički djelovati kako bi zaštitila interes hrvatskog naroda ali i vlastiti interes u BiH, a od ulaska Hrvatske u EU to pravo ima i Europska unija kako bi zaštitila svoje građane jer svi Hrvati osim Komšića i dobar broj Bošnjaka osim Komšića imaju hrvatsku putovnicu preko koje su postali i građani u EU. – kategoričan je Opačak

Najbolji način borbe

Opačak smatra da je ovakva vrsta političkog pritiska najbolji način borbe za prava bh. Hrvata.

– Ovaj način recimo političkog pritiska kojeg trenutno vrši Zagreb i hrvatski europarlamentarci najbolji je način borbe za prava Hrvata u BiH koji će vjerojatno i uroditi plodom. Saveznici nam sad itekako trebaju i najbolje ga je tražiti među svojim euroatlantskim saveznicima. – rekao je Opačak.

Dodik loš odabir

Opačak je rekao i da Dodik nije dobar odabir za političkog partnera jer su Hrvati nastrojeni proeuropski.

– Iako shvaćam ideju kako je “neprijatelj” mog “neprijatelja” moj “prijatelj” mislim kako je u ovom trenu Dragan Čović pogriješio čineći savezništvo s Miloradom Dodikom. Hrvatski narod i njegovi predstavnici uvijek su bili najviše proeuropski nastrojeni i trebaju ustrajati na tom putu. EU i Zapad do sad nisu bili previše zainteresirani za stanje u BiH i prepustili su je samu sebi. – tvrdi on.

Bošnjaci bi Hrvate sveli na nacionalnu manjinu

Opačak smatra da bi Bošnjaci Hrvate htjeli svesti na nacionalnu manjinu u BiH. Ističe da je BiH Plenkovićevom akcijom ponovno dobila potrebnu pozornost Zapada.

– Akcija hrvatskih europarlamentaraca i Andreja Plenkovića uspjela je ponovno skrenuti pozornost Zapada na stanje u BiH te napokon imamo najbolji trenutak da pokažemo i EU i ostalim zapadnim partnerima kako je Hrvate u BiH samovolja Valentina Inzka i njegovih bošnjačkih partnera koji su sve samo nisu europski nastrojeni pokušavaju svesti na nekakvu nacionalnu manjinu u vlastitoj zemlji. – zaključio je Opačak.

I. Crnjac/ Dnevnik.ba

Zajedničko pismo hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu predsjednicima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare