Published On: Čet, lip 23rd, 2022

PLENKOVIĆ: Vidim da su sad aktivni Slovenija i Austrija, ali cjelu priču oko BiH vodi Hrvatska

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon sastanka na vrhu država članica EU i zapadnog Balkana. Sastanak je završio bez zajedničke izjave i konferencije za novinare. Premijer Plenković je istaknuo da je ponovio kako je stav Hrvatske jasan. Podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom i što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH za članstvo u Europskoj uniji, to smo rekli nebrojeno puta, kazao je.

– Budući da je to nama najzanimljivija tema, važno je da imamo svi na umu da je Hrvatska, odnosno ja osobno, pokrenula ovu temu još u ožujku. Tada smo imali zaključke Europskog vijeća, koji ne samo da su željeli gurnuti dalje put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, nego su pozvali i na angažman najviše dužnosnike EU da se bave pitanjem BiH, da smanje tenzije, da se bave pitanjem ustavne i izborne reforme. To je predsjednik Europskog vijeća Charlec Michel učinio i posjetom regiji, Sarajevu, kazao je među ostalim premijer Plenković.

Ponovio je da je Hrvatska u toj temi više i ranije od bilo koje druge zemlje.

-Vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je naravno jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH svo ovo vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neku pressicu koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen u ono što se zbiva, izoliran, i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. Naravno, borimo se puno više od njega, konkretnije, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje, kazao je Plenković.

Velika je politička i tektonska odluka da Ukrajina, Gruzija i Moldova prijeđu iz politike susjedstva praktički u politiku proširenja, kazao je.

I Hrvatska će biti tema na Europskom vijeću, kojom se potvrđuje buduće članstvo Hrvatkse u euro području.

-Nakon ovoga slijede samo još preostale formalne odluke i mislim da je konačna odluka 12. srpnja na ministarskoj razini, a formalna članica bit ćemo od 1. siječnja 2023. Idućeg tjedna francusko predsjedništvo ide i s odlukom o članstvu Hrvatske u Schengenu. Očekujemo da u istom trenutku postanemo i članica euro područja i schengenskog prostora, izjavio je premijer Plenković.

– To je važno za sve one koji danas kao Milanović, kako sam malo čitao, ljudima govore laži da smo mi bili spremni 2015. godine. Te godine je Hrvatska imala 281 neispunjen kriterij za članstvo u Schengen i nije znala kako iskoristi 80 milijuna eura za jačanje schengenske granice. Mi smo sve to s jednom vrlo kvalitetnom ozbiljnom strategijom, pristupom, radom ispunili i zaradli da dođemo u novu fazu. Nisu to stvari koje se dobivaju kao neko sljedovanje nego se zarađuju radom i reformama i ozbiljnim putem i kredibilitetom unutar EU-a. To je vrlo važno. Kad je netko izoliran i ne prati igru onda bolje da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje ne stoje, izjavio je Plenković./HMS/

guest
nije obvezno
8 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲

Bosna i Hercegovina je zemlja triju konstitutivnih naroda.

Đikan

Bosnjaka,posrbljenih i porvacenih dijasporaca susjednih država

Anonimac

Ovo što si nabrojio postoji samo u tvojoj glavi u stvarnosti je drugačije .Idi umij se da dođeš sebi.
BiH je zemlja hrvata,srba i muslimana tj tri konstitutivna naroda.

Anonimac

NEMOJ ME VISE BRANITI MAJKE TI LEKARKE

Oximoron

cega se pametan stidi, budala se ponosi… u ovoj i ovakvoj situaciji, najgore je to sto Hrvatska “kao” vodi glavnu rijec a ucinci su katastrofalni a debeli sef se time ponosi…dobro dosli u Alan Ford

New Turac

Muslimani moraju shvatiti da politika njihove dominacije u BiH nece nikada proci, a jos manje biti prihvacena u Europi. Ako to zele nova Turkiya ih zeljno ceka

Blanka

The Pavijan.

Matrix

Ja jos cekam rezultate te tvoje diplomatske aktivnosti………??jedan je umro tako cekajuci………pushi…