Published On: Uto, ruj 6th, 2016

Plenković upitan da se ispriča zbog HDZ-ovih grijeha: 'Žalim zbog grešaka svojih prethodnika

Dan nakon gostovanja Zorana Milanovića u RTL-u danas, na istom je mjestu upriličen razgovor i s liderom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. On je intervju iskoristio da uzvrati na neka podbadanja predsjednika SDP-a, koji je ustvrdio da mu je “glupo da o hrvatstvu govori netko tko je postao Hrvat i otkrio hrvatstvo u 42. godini života”.

– Moja ambicija je napraviti javnu komunikaciju u ovoj kampanji na visokoj europskoj razini, ne spuštati se na osobne razine, ne kao lider oporbe Milanović, spuštati se na razinu doticanja tuđe obitelji. On koji se učlanio u SDP sa 35 godina, a ja sam sa 29 i pol vodio predsjedničku kampanju kandidata HDZ-a. Ne znam tko je tu kredibilniji, poručio je Plenković, koji je u jednom navratu rekao i da je ova kampanja pokazala da između njega i Milanovića nema znaka jednakosti.
Još je jednom demantirao da nakon izbora postoji mogućnost za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a.
– Mi smo se pokazali toliko različiti u ovoj kampanji, on je potrošen, deja vu. Ako ljudi žele birati ono što je bilo loše, neka biraju njega. No mogu razgovarati o strateškim nacionalnim interesima sa svim drugim političkim akterima jer ih respektiram, ne diskvalificiram ih kao sugovornike, kao što to Milanović radi, dodao je.
Plenković je upitan i za podatke iz svoje imovinske kartice.
– Nemam ništa što skrivam, moja je imovinska kartica bila na stranicama Povjerenstva za sukob interesa kad sam bio državni tajnik i zastupnik. Imam stan, auto i prihode od plaće i to će opet biti objavljeno kad bude potrebno, rekao je Plenković, ne želeći odati iznos svoje ušteđevine.
Zoran Šprajc upitao ga je i namjerava li se ispričati javnosti za sve malverzacije i korupcijske afere koje su proizašle iz HDZ-a.
– HDZ je stranka koja je najviše pridonijela samostalnosti Hrvatske. Bilo je i pogrešaka u tom procesu. Sve ono što je nije bilo dobro, ja ću kao lider HDZ-a nastojiti ispraviti, a izražavam žaljenje za sve one greške koje su učinili neki prethodnici.
Upitan je i kakva će biti sudbina Jadranke Kosor, koja mu se otvoreno nudi, a nije primljena nazad u HDZ poput Prgometa i Kujundžića.
– Oni su sami napustili HDZ zbog neslaganja sa tadašnjim vodstvom, odlučili su se vratiti, a Visoki časni sud je njihov zahtjev uvažio. Kosor, da bi se vratila u stranku, treba proći jednu drugu proceduru pošto je isključena iz stranke. Razgovarat ćemo o njenim ambicijama, ali s njom nisam imao nikakav kontakt, a niti sam dobio čestitku na tome što sam postao predsjednik stranke, zaključio je Plenković.