Published On: Pon, kol 5th, 2019

PLENKOVIĆ U KNINU: “Oluja je bila ključna bitka kojom je zadan koban udarac velikosrpskom posezanju za hrvatskom zemljom”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je govor u Kninu.

Na početku je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i svima okupljenima čestitao Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

“Drage Hrvatice I Hrvati, dragi sugrađani u domovini i iseljeništvu, svima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu VRO Oluja. To činim u ime Vlade koja je s Kninom svaki dan i koja je u Kninu i Vukovaru, kao simbolima hrvatske pobjede, od prvog dana mandata posvetila posebnu pozornost. To govori o našem dubokom poštovanju prema hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Sve države svijeta obilježavaju posebne dane u svojoj povijesti kojima slave svoje najveće pobjede jer su na njima sazdali i narodno zajedništvo i nacionalni identitet i svoju državnost. U kolektivnoj svijesti svake nacije to su čest prekretnički trenuci koji su preokrenuli tijek povijesti. A trenutak koji je nedvojbeno preokrenuo povijest bio je 5. kolovoza 1995. bila je Oluja. U bogatoj povijesti taj datum ima poseban značaj za sve nas. Tada je hrvatski narod pokazao hrabrost,odlučnost, slogu i snagu pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana”, rekao je Plenković.

“Hrvatski stijeg na vrhu Kninske tvrđave svijetu je odlučno poručio: prvo – da kolijevka hrvatske države, drevni Knin, prijestolnica kralja Zvonimira i Petra Svačića, zauvijek ostaje hrvatski i drugo – da je time konačno, snagom tek izgrađene Hrvatske vojske i zajedništvom čitavog naroda, završeno povijeno djelo stvaranja neovisne i suverene hrvatske države. Stoga Dan hrvatske pobjede s ponosom i zahvalnošću uvijek slavimo i uvijek ćemo ga slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan, jer Oluja je bila presudna u tom koraku kojim smo osigurali opstojnost hrvatske države i njenu teritorijalnu cjelovitost za buduće naraštaje. Oluja je bila legitiman odgovor okupatoru i ključna bitka kojom je zadan koban udarac velikosrpskom posezanju za hrvatskom zemljom”.

Dodao je da je Oluja bila vrhunac svih napora hrvatskog naroda da dođe do konačne pobjede u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.

“Zato se danas s poštovanjem i ponosom sjećamo svih palih hrvatskih heroja na bojištima diljem Hrvatske koji su ostavili svoje živote za najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti”, rekao je.

Njihovim najmilijima poručio je da nikada neće biti zaboravljeni

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare