Published On: Sri, lis 6th, 2021

PLENKOVIĆ: Svi koji su bili u Daytonu i Parizu dobro znaju što je koncept 1, 2, 3

Plenković je istaknuo kako Hrvatska radi na poboljšanju odnosa s BiH, ali i vodi računa da se Hrvati u BiH, “ne samo osjećaju jednakopravno, nego da se to vidi i kroz zakone i kroz reprezentativnost”.

Hrvatska podržava proces proširenja EU-a na susjedne zemlje, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Europe o europskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.

“Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo europsku perspektivu, proces proširenja EU-a na nama susjedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku trebamo snažno poslati i danas”, rekao je Plenković novinarima uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU-a.

Dodao je da će deklaracija sadržavati termine poput europska perspektiva i proces proširenja, ali kaže da “nije realno očekivati” da će se u njoj navesti i vremenski okvir ulaska tih zemalja u EU, javila je Hina.

Podrška Hrvatske

Naime, slovensko predsjedništvo Vijećem EU-a predložilo je da se u deklaraciji navede da EU treba biti spremna za primanje svih zemalja zapadnog Balkana najkasnije do 2030.

Tomu se u prvom redu protive zemlje zapadne Europe, ali je dobro da se pokreće pitanje o vremenskom okviru, kaže Plenković. Uz podršku na njihovom putu prema članstvu u EU, Plenković ističe da je pred tim zemljama još puno posla.

“Nije ovo skup zemalja gdje je sve fenomenalno pa da ide kao da je ulje u ‘mašini’ i da se ništa ne čuje, to nije baš tako. Treba tu puno još raditi, a mi ćemo se truditi da to bude što brže i što bolje”, istaknuo je hrvatski premijer koji je sudjelovao i na sastanku Europske pučke stranke (EPP), a prije toga se susreo s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

“Mislim da je dobro da je došlo do deeskalacije situacije na granici između Kosova i Srbije”, rekao je Plenković i najavio da će se sutra kratko vidjeti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poručio je da “nije primjereno niti normalno” da se blokira početak pregovora Sjevernoj Makedoniji, osobito nakon što je riješila spor o imenu s Grčkom i postala članica NATO-a.

Svi sve dobro znaju

Komentirajući stanje u BiH, ponovio je poziciju Hrvatske: “Svi oni koji su bili u Daytonu i u Parizu dobro znaju što je koncept 1, 2, 3. Mi želimo da se ta legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda reflektira i kroz pravičan izborni zakon u najvišim predstavničkim tijelima BiH, tu mislim na Predsjedništvo”.

Dodao je da je “anomalija situacija u kojoj jedan narod u Federaciji, a to su Bošnjaci, svojim glasovima biraju hrvatskog člana Predsjedništva” i da Hrvatska radi na poboljšanju odnosa s BiH, ali i vodi računa da se Hrvati u BiH, “ne samo osjećaju jednakopravno, nego da se to vidi i kroz zakone i kroz reprezentativnost”.

“Što više budemo koristili eufemizme, nekakav nejasan jezik, neke poruke koje se mogu iščitati na način, kako vi tu govorite, da ima tu još neka rezerva, to će otvarati ogroman politički, ekonomski, financijski, energetski, medijski prostor drugim globalnim silama da budu prisutni i utjecajniji u BiH i bilo kojoj drugoj državi jugoistoka Europe. I zato je naša poruka: jasna politička perspektiva, ispunjavanje kriterija, sustavan proces prema članstvu i snažna ekonomska i financijska pomoć”, zaključio je hrvatski premijer.

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Danilo V
Danilo V
2 mjeseci prije

Neznam dal da covek place il se smeje..
Neznas(nesmes) reci najpostenije i najednoatavnije resenje..
Treci entitet..=Treca izborna jedinica za Hrvate u BiH..sve reseno trenutno.
Pa onda Sejdic..Komsic..Finci slobodno istaknu kandidaturu..u toj jedinici..Ne brani im niko..
Ali treba imati “damu”..i negledati nacionalni interes preko svoje guz…e

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Danilo V
2 mjeseci prije

Unitarna drzava i sve zavrseno

Promatrač
Promatrač
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Unitarna……s kime, po komu i gdje???
Najprije kupanje, pa onda parfem!!!

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Promatrač
2 mjeseci prije

Nece nikada biti ni vasa, ne pripada vam ni 1 cm

Spirit
Spirit
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Svaka stopa hrvatskih većinskih županija i glavni grad Sarajevo organiziran kao distrikt.

Spirit
Spirit
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

BiH je trodjelna a ne jednodjelna!
A vama eto vašeg unitarnog fidžana.

veritas
veritas
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Vrijeme je za psihijatrijsko liječenje!!!!!!!!!!

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   veritas
2 mjeseci prije

Samo Bosnjacka drzava , kao i u ostatku svijeta to sto manjine zele ne moze proci

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Može to imat. U Sarajevu i okolici!

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Anonimac
2 mjeseci prije

Vi u BIH nemate ni cm

Spirit
Spirit
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Nemaš ti ugaćama ni cm a još manje u glavi!
Govoriš našim jezikom, mi dobro znamo što je naše u BiH jer tu smo, ponosni svoji na svome, prije i poslije vas Osmanlija.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Spirit
2 mjeseci prije

Katolibanci o kakvim osmanlijama govoris.Ovo je Bosnjacka drzava

Spirit
Spirit
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Ok, vi ste ta MANJINA u našim županijama koje će uskoro biti objedinjene u Treći!

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Spirit
2 mjeseci prije

Nemate vi nista.Vasa prava ce biti ista kao i prava koja imaju manjine u vasim maticama.

Radoje
Radoje
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Bosnjacka drzava a ova dva dela pripojiti Srbiji i Hrvatskoj, nema druge varijante.

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Radoje
2 mjeseci prije

Sandzak i cijelu obalu do Istre pripojiti unitarnoj BIH

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bosnjak
2 mjeseci prije

Sigurno talibanče!

Bosnjak
Bosnjak
Odgovori   Anonimac
2 mjeseci prije

Svetosavci i katolibani ne shvataju da ovdje nemaju sta traziti

sim
sim
Odgovori   Danilo V
2 mjeseci prije

Kao da iz tebe govori Covic i Dodik (koji direktno rade protiv Drzave BiH i u interesu Velike Srbije). Treci entitet Herceg-Bosna ako bi se uspostavio bi direktno omogucio Veliku Srbiju ili ovaj SRPSKI SVET kako li ga vec preinakuju. Netrebas se brinuti za Hrvate BiH, jer ce ti trebati zdravlja i snage da podneses vrijem koje dolazi. Hrvatska sudbina je na cijelom prostoru BiH i to im je jedino od interesa. Torom zvanim HercegBosna o kojem ovdje pricas bi izgubili oko 20% samo nekretnina u privremenoj i sadasnjoj Republic Srpskoj kao i u Federaciji BiH od koje bi se odvojili (po tvom u HercegBosnu) takodjer dodatno jos nekih 15%.
Znamo da je to Vas Srpski najveci problem jer to direktno dovodi do demontaze Republike Srpske u Federaciju BiH. To je sudbina zapisana u Daytonu i potpisana od tadasnjih aktera. Herceg-Bosna je se mogla odmah integrirati u Federaciju BiH bila je spremna i drustveno sazrijela, a Republika Srpska je ostavljena za kasnije jer nije bila socioloski i politicki spremna u tom momentu i ostavljena je za “kad sazrije situacija i narod”. Taj proces upravo je zapoceo i biti ce zavrsen do ulaska BiH u EU.