Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

Plenković s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori: Želimo zajednički štititi manjinska prava!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković boravi danas u Podgorici u Crnoj Gori u povodu Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje. Posjet predsjednika Plenkovića započeo je susretom s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori.

Očuvanje hrvatskog identiteta

Plenković je izrazio zadovoljstvo činjenicom što Hrvati u Crnoj Gori imaju ministricu te zastupnika u parlamentu, kao i čelnike pojedinih općina, osobito u Boki Kotorskoj. Naglasio je da je potpora Vlade RH hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori kontinuirana.

– Želimo u dogovoru s Crnom Gorom zajednički štititi manjinska prava, a od Vlade Crne Gore očekujem da nastavi s aktivnostima koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu, očuvanje hrvatskog identiteta i kvalitetnog integriranja Hrvata u crnogorsko društvo.

Dodao je da Hrvatsku i Crnu Goru nacionalne manjine dodatno povezuju.

Kontinuirani dijalog

Kazao je istaknuo predsjednik Plenković, položaj Hrvata u Crnoj Gori je dobar te su oni predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

– Hrvati su prisutni u političkom, kulturnom i javnom životu, što je izuzetno korisno za njihov položaj ovdje kao i za povezivanje dvije zemlje.

SUSRETI NA MARGINAMA SASTANKA

Na marginama sastanka Američko-jadranske povelje, predsjednik Vlade tijekom dana sastat će se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te predsjednicima vlada Crne Gore Duškom Markovićem i Albanije Edijem Ramom.