Published On: Thu, Apr 11th, 2019

PLENKOVIĆ: Nemam informacije o tzv. aferi prisluškivanje u Sloveniji

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Bruxellesu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da su u Sloveniji održavaju izbori.

Plenković je, po dolasku na summit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima, javila je Hina.

“Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji”, rekao je Plenković.

Rekao je da se sa Šarecom nije ni čuo ni vidio otkad se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Bruxellesu i sutra u Dubrovniku.

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u povijesti nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potječu od raspada bivše Jugoslavije.

“S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru. Oni imaju drugu optiku”, kaže Plenković.

Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

“Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument”, kaže Plenković.

Također je odbacio i tvrdnje da bi predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, koji je navodno pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, nastupao u ime hrvatske vlade, što tvrde slovenski mediji.

“Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovarati u ime vlade a da pritom nije razgovarao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u pitanju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara”, rekao je Plenković./HMS/