Published On: Pon, pro 13th, 2021

PLENKOVIĆ: Naš je interes da Hrvati budu legitimno zastupljeni, nisam došao “peglati odnose”

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH, tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru.

Hrvatskom je premijeru pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH priređen svečani doček uz intoniranje državnih himni, a Plenković i njegov domaćin, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon toga su započeli službene razgovore u kojima su sudjelovali i ministri.

Zadovoljstvo mi je bilo biti domaćin Plenkoviću i njegovim suradnicima. Zajednički smo konstatirali da BiH i Hrvatska imaju dobre ekonomske i političke odnose koji se razvijaju iz godine u godinu. U našem fokusu uvijek su bilateralni i ekonomski odnosi i konstatirali smo da su oni na jako visokom nivou – rekao je Tegeltija i dodao da postoji još prostora za suradnju između zemalja.

Govorio je i o zajedničkim radovima na infrastrukturi.

Doktori oduševljeni: Jednostavan način da ublažite bol u zglobovima i kostima.

 • Mogu vam potvrditi i da postoji suglasnost da se izgradi novi graniči prijelaz na području Brčko distrikta – izjavio je.
 • Za nas je od velike važnosti da uspostavimo zeleni koridor na graničnom prijelazu s EU i jedino to možemo napraviti sa Hrvatskom – kazao je i dodao kako očekuje da će se na proljeće postići dogovor.

Govoreći o krizama poput COVID-a, rekao je kako odnos Hrvatske i BiH može biti primjer.

 • Moramo zahvaliti Hrvatskoj koja je pomogla građanima BiH pri opskrbljivanju cjepivima – rekao je.

Kazao je i kako postoje neka otvorena pitanja koja su već dugo aktualna te da su to teme koje u ovom trenutku ne ugrožavaju odnose.

 • Možda je za nas najaktualnije pitanje, koje trenutačno i nije toliko problematično, problem izgradnje nuklearnog odlagališta. Mi imamo dobre razgovore i dogovore da će naši stručnjaci sudjelovati u radu. Moj osobni poziv Vladi RH jest da pokuša pronaći neku drugu lokaciju jer je previše nervoze i straha među građanima – kazao je.
 • Prostor za ekonomsku suradnu postoji, a nismo preskočili priču oko izbornog zakonodavstva – poručio je.

Plenković se zahvalio na pozivu za sastanak.

Ovo je moj drugi službeni posjet. Moja prva politička poruka jest da dolazim na tragu svih dosadašnjih posjeta kao prijatelj i partner sa željom da unaprjeđujemo suradnju. Želim poslati i poruku da Hrvatska poštuje Daytonski sporazum i na tom tragu ćemo kroz razgovore sada ponoviti i naš interes za ravnopravnošću Hrvata i da njegovi zastupnici budu legitimno zastupljeni – rekao je.

Kazao je kako hrvatska želi maksimalno pomoći BiH.

 •  Vrlo je važno da smo u ovom vremenu pandemije COVID-a pružili ruku BiH – kazao je i dodao da Hrvatska i BiH moraju surađivati vezano uz nezakonite migracije.
 • Naglasio sam da je izrazito važna suradnja naših policija i nadležnih službi kako bi spriječile nezakonite migracije – kazao je.
 • Hrvatska je maksimalno spremna povećati gospodarsku i trgovinsku suradnju s BiH – poručio je.
 • Treba poduprijeti BiH da dovrši svoj dio dionice koridora 5C – dodao je.
 • Važna je i više nego jasna spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog, želimo prvo obnoviti postojeći i onda sagraditi drugi most – rekao je.
 • Naša će razmjena biti veća od dvije milijarde eura ove godine – kazao je i dodao kako je predložio da se iduće godine napravi veliki gospodarski forum u Sarajevu.

Rekao je i kako želi sastanak između Vlade RH i Vijeća ministara BiH, na kojem će se staviti na stol sva otvorena pitanja i buduća suradnja.

 • Što se tiče unutarnjopolitičkih zbivanja u BiH, mi ih pratimo s velikom pozornošću – kazao je i dodao da je već na početku naglasio koliko je važna cjelovitost BiH.
 • Zato sam i kazao na početku da je ključna poruka poruka o cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne – rekao je.
 • Hrvatska ne želi vidjeti nikakve separatističke i secesionističke tendencije unutar BiH. Želimo da država dobro funkcionira i isto tako želimo da se poštuje Daytonski okvir ustava koji je nastao u vrlo teškim okolnostima nakon agresije i rata i koji je u tom trenutku bio kompromis strana. Inzistiramo na okviru u kojem će i Hrvati, kao najmalobrojniji ali i konstitutivni narod, biti ravnopravni i zastupljeni u svim institucijama – rekao je.

Novinari su Plenkovića pitali i o nedavnim izjavama predsjednika Zorana Milanovića.

Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram i da je predsjednik Milanović uspio objasniti ono što je htio reći, nekad te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Međutim, vidjeli ste i neke njegove ranije izjave gdje i on oko Srebrenice i genocida nije imao nikakvih dilema – rekao je.

Kazao je da nije došao ‘peglati odnose’.

Mi imao dobre, konstruktivne i prijateljske odnose. Ja osobno sam u Europskom parlamentu kao zastupnik snažno i aktivno lobirao da BiH u veljači 2016. godine podnese zahtjev za članstvom – rekao je i dodao da ‘ima osobni i politički osjećaj identifikacije sa željom da pomogne tu želju i ambiciju Bosne i Hercegovine’.

Naš posjet ovdje je da učinimo dodatnu vrijednost našim odnosima – poručio je.

U hrvatskom vladinom izaslanstvu uz Plenkovića su ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nadimak
Nadimak
8 mjeseci prije

Konacno neko normalan iz susjednih Hrvatske.

Anonimacpo
Anonimacpo
Šta ti kažeš na ovo?  Nadimak
8 mjeseci prije

Plenkoviću živi bili pa vidjeli rezultate tvoje posjete u Bih .Ova posjeta će sve pokazati pa i vaš odnos prema hrvatima U Bih
Vidjet ćemo jesi li pao ili položio ispit

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimacpo
8 mjeseci prije

Nažalost, ali rezultat će biti nula.

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Nadimak
8 mjeseci prije

Šta kazala?

Mundzuk
Mundzuk
8 mjeseci prije

Ah što ste ga nakitili. Važan susret hrvatske sa bih upm… Nisam do kraja ni čitao. Sve šuplja.

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Mundzuk
8 mjeseci prije

Plenković laže, da ne dužim…

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Mc Haso, elitni buregdžija
8 mjeseci prije

100%. Mesićeva škola.

Mundzuk
Mundzuk
8 mjeseci prije

Predug tekst. Bez veze. Sve nevažno. Ništa konkretno i hrabro. Eh jedan je Dodo.

Ganga🐉
Ganga🐉
8 mjeseci prije

Kratko ,Jasno ,Sažeto