Published On: Uto, ožu 15th, 2022

PLENKOVIĆ NAKON RAZGOVORA S ČOVIĆEM: Praksa da Hrvati ne biraju svoje legitimne predstavnike mora prestati, nastavljam razgovore s predstavnicima EU i međunarodne zajednice

Iz HDZ-a BiH priopćeno je da su teme sastanka obuhvatile izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i u susjedstvu.

Čović je izrazio je zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice.

“Čović i Plenković razgovarali su o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, kao i žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca”, navodi se u priopćenju.

Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je i važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom tjedna, s kojim je tijekom vikenda razgovarao i Plenković.

“Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji”, istaknuto je u priopćenju.

Plenković je istaknuo važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH.

“Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne biraju svoje legitimne predstavnike u Domove narode i Predsjedništvo BiH. Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u”, navedeno je u priopćenju HDZ-a BiH.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
2 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mileni

– Koliko lobira za ovog kriminalca!
Čak je bio prisutan kad su mu doktorat dali u Zagrebu.

Shkhutorija

Kme kme kme susnjo, obitelj ti na kolac, kad tad ces dobiti metak u celo…