Published On: Sub, ožu 12th, 2022

Plenković na mjestu pada drona: ‘Ovo je čista prijetnja. NATO nije regirao, to nećemo tolerirati’

“Ovo nam je pokazalo da imamo jedan brz i nepredviđen i opasan scenarij, koji srećom nije završio puno gore”, kazao je premijer

“Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU. Imamo sreću da nam se nije dogodilo nešto puno gore”, poručio je danas premijer Andrej Plenković, koji je u praznji ministara Davora Božinovića, Marija Banožića, Gordana Grlića Radmana i Tome Medveda, obišao mjesto pada sovjetske letjelice na Jarunu.

Kažu kako je prema svim dosad dostupnim informacijama dron Tu-141 lansiran s teritorija Ukrajine, ali se još ne zna u čijem je posjedu bio.

“Obje strane kažu da nije njihova. Prošla je ukrajinski, mađarski i rumunjski zračni prostor, letjela iznad Hrvatske oko 7 minuta i onda se srušila ovdje. U ozbiljnoj nesreći smo imali puno sreće da nitko nije stradao, osim što je oštećeno 40-ak automobila. Ali ovdje živi četiri i pol tisuće studenata, ima restorana i klubova, imali smo puno sreće”, rekao je Plenković.

Kaže da je već jučer upoznao sve EU lidere o čemu se radi, uputio pismo glavnom tajniku NATO-a i obavijestio ih o incidentu. DORH, vojska i policija nastavljaju istragu, a slijedi i iskapanje letjelice koja je okomito pala u zemlju, da se vidi ima li u njoj korisnih podataka.

“Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO saveza. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati, niti bi se više smjela dogoditi. Zašto su Mađari šutjeli? Ne znam, na to pitanje moraju odgovoriti mađarske vlasti. A ne ja. Zato smo i postavili pitanje kako je ovo moguće. Mogla je raketa pasti i na njihovu nuklearnu elektranu. Očito nisu dobro reagirali i ovo je bio test iz kojeg svi moramo puno naučiti”, dodao je premijer.

Shvaća li NATO ozbiljno ovu situaciju?

“Mislim da će i oni sad ovo jako ozbiljno shvatiti. Dignut ćemo ovu temu na svim razinama. Mi sigurno ne umanjujemo incident i kao jedna od članica o ovom ćemo govoriti i na političkim i na vojnim tijelima NATO-a. Vjerujem da će ta svijest rasti”, kaže Plenković.

Priznao je da Hrvatska ima probleme sa zaštitom zračnog prostora.

“U našem mandatu smo odlučili kupiti i avione. Da smo uzeli Rafale prije 10 godina, oni bi bili u situaciji da djeluju. Investirat ćemo dodatno u PZO, razgovarati sa saveznicima da nam u tom periodu pomognu u zaštiti našeg neba. Ova je situacija trajala 7 minuta. Pitao sam načelnika Glavnog stožera bi li stigli reagirati u tih 7 minuta i da smo imali informaciju. To je veliko pitanje”, ustvrdio je Plenković.

Nije mu jasno kako Mađari nisu ništa javili, iako je letjelica bila nad njihovim zračnim prostorom čak 45 minuta.

“Orban mora ispitati kako se to moglo dogoditi. Svima je jasno da su morali reagirati, ali zašto nisu, to mora pokazati istraga na njihovoj strani. To je stvar Mađarske i njihove vojske, ali ako nam ovakva letjelica dođe i leti 6 minuta nad Hrvatskom pa padne u glavni grad, sigurno je da ja nisam zadovoljan”, zaključio je Plenković.

Ponavlja da se još ne zna je li riječ o provokaciji ili je letjelica pala zbog greške u sustavu programiranja.

“Ovo nam je pokazalo da imamo jedan brz i nepredviđen i opasan scenarij, koji srećom nije završio puno gore”, kazao je premijer.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Plenkoviću 🙁 – ne kaki 🙁 ! Toliko o Tebi, hrvatskoj PZO i Nato braniocima 🙁 ! Pljuc…

Last edited 2 mjeseci prije by Guru Globalnog Džihada
Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
2 mjeseci prije

Dron na mlazni pogon?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Sejdo pijandura
2 mjeseci prije

Tako kažu. Navodno Tu-141

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Plenkovicu, jeli jos slava Ukrajini?

DJ Krmak
DJ Krmak
2 mjeseci prije

Ma da, faktor sreće sa krstarećim raketama je najvažniji. I naročito je bitno da premijer to (padove krstarećih raketa na hr. gradove) neće “tolerirati”.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Ostavka!

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Sa svim svojim ministrima on nije u stanju kontrolirati ni zaštititi hrvatsko nebo. Nesposoban. Idi i prepusti posao drugome. Ko će braniti nebo? Neko drugi? Neće.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Gdje ti je nestala protuzračna obrana? Gdje ti je vojska?

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Tek kad iskopaju i pokažu to što je palo vjerovat ću da je bespilotna. Dotle-ne vjerujem u njihove lažljive službene verzije. Ostavka ! Pljuc.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Dajte narodu još malih euro-pyzdeka u plavim odjelima. U tom je snaga zemlje…. Nemoj da bi neko razmišljao o jačanju pzo sistaema u zemlji. To bi bila militarizacija društva, a mali euro-pyzdeki to ne vole.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Odmah napustiti NATO i prikljuciti se Rusiji.
Savjetuju uzepeovci hrvatsku vladu.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

NATO uopće nije reagirao! Vadi se.

tigar
tigar
2 mjeseci prije

Treba gledati i pozitivno na sve to što se desilo. Ukrajinci će konačno shvatiti kako bi ih NATO štitio da su članica i rat više neće imati smisla.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Vidi Baneta vidi mu kaputa , jadan je narod koji ima ovakvog ministra odbrane. A Plenkiju bi bilo bolje da ubuduće bude tiši ili kako se po naški kaze (uduni) prije nego nešto opasnije doleti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Pogubili su se. Ne zanju šta da rade. Onaj došao da mobitelom snimi mjesto udara …. Da ja vladam zemljom, pokuišao bih vratiti Krstu, ako ovaj još bude htio saslušati da razmotri ponudu da opet bude ministar obrane. Ali, čemu biti ministar bez ulaganja u tu nesretnu vojsku ? Sigurnosti imaš onoliko koliko u nju ulažeš.

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Nemoj tako. On sad bdije (ahahahahaha) nad bagerima koji iskapaju to što je gađalo Zagreb. Vrijedan je i radišan. Ostavka!!!!

Argumentima samo
Argumentima samo
2 mjeseci prije

Cuj NATO nije reagirao? Jesi se zacudio? Opet?