Published On: Sri, ruj 14th, 2016

Plenković i Petrov zadovoljni su sastankom a nastavak je u ponedjeljak

Oko četiri i pol sata u središnjici HDZ-a o formiranju nove hrvatske vlade razgovarali su predstavnici HDZ-a i Mosta. Idući sastanak dogovoren je za ponedjeljak u 15 sati. Novinarima su se oko 21.30 obratili lideri HDZ-a i MOST-a Andrej Plenković i Božo Petrov, javlja HRT.
“Imamo pozitivne dojmove. Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo”, izjavio je Božo Petrov. Dodao je kako su dobili konstruktivne prijedloge s druge strane. “Želimo postići strateški dogovor i formirati stabilnu većinu i stabilnu Vladu. Želimo da to bude paket iz izbornog programa i HDZ-a i Mosta. Atmosfera je bila pozitivna i ugodna. Imali smo priliku kolegama predstaviti novi HDZ”, kazao je Andrej Plenković.
 
Podsjetimo, Nacionalno vijeće HDZ-a na jučerašnjoj je sjednici oformilo radnu skupinu za razgovore s drugim parlamentarnim strankama vezano uz sastavljanje nove vlade. U njoj su Andrej Plenković, Ivo Stier, Goran Marić, Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković i Davor Božinović. Pregovarački tim Mosta čine Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić i Ante Čikotić.
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je uoči sastanka potvrdio da je razgovarao s čelnikom Mosta Božom Petrovom i čestitao mu na izvrsnom izbornom rezultatu. Ponovio je kako načelno imaju razumijevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja. Stoga žele s kolegama iz Mosta vidjeti kako se neki od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom te kakve zakonske posljedice pojedini prijedlozi podrazumijevaju. Potvrdio je kako se to prvenstveno odnosi na točke u vezi s isključivim gospodarskim pojasom na moru.
“Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove vlade”, poručio je Plenković. Opovrgnuo je da je u kontaktu s čelnicima HNS-a i HSS-a.
Osim proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, Mostovi su uvjeti demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, financiranje političkog sustava, izmjene Ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku. Neslužbeno se doznaje kako Most zahtijeva i ostanak svojh ministara u Vladi te mjesto predsjednika Sabora.
Dok HDZ i Most počinju pregovarati, i potencijalni manji koalicijski partneri pomalo otkrivaju karte. Milan Bandić za Plenkovića kaže da je novo lice i da pregovori neće biti dugi kao nakon proteklih izbora. Njegova će stranka odluku, uvjerava, donijeti brzo. Ako HDZ-u zatreba, neće moći računati na tri IDS-ova mandata. IDS-ovci su svoje predizborno obećanje ponovili i jutros. Iako su dobili samo jedan mandat, u HDSSB-u kažu da su otvoreni za suradnju s vladajućima, ali da im je važno da dio novca ide za projekte u Slavoniji /HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x