Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Plenković i njegovi nam osam godina nisu riješili glavni problem u BiH, zašto vjerovati da u iduće četiri hoće?

Must Read

Hoćemo li i iduće četiri godine u Saboru gledati troje Hrvata iz BiH koji će poduprijeti Plenkovićevu tanku većinu umjesto da se odluče zaigrati politike

Za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebno za Hrvate u njoj, vrlo je važno tko je vlada u Zagrebu. Niz je razloga za to, a glavni je taj što vlast u Sarajevu, praktično, može obnašati tko god.

BiH, naime, nije suverena država jer u njoj o svemu odlučuje visoki predstavnik Christian Schmidt koji je glavni suveren. On može smijeniti bilo koga na bilo kojoj razini vlasti i može donijeti ili dokinuti svaki zakon. Bez da ikoga posebno o tome informira ili upita za dopuštenje.

Hrvatska je članica NATO-a i EU, s BiH ima veliku granicu, i BiH i RH su, jednostavno, jedna na drugu upućene.

Glavni faktor te upućenosti je činjenica da u BiH živi državotvoran hrvatski narod stoga je i Hrvatskoj u interesu ono što se događa njenim državljanima u drugoj zemlji.

Nakon osam godina vlasti Plenkovića u Hrvatskoj ne vidi se da je došlo do izmjene onoga što je statusni simbol hrvatske obespravljenosti u BiH, a to je Komšićev izbor u Predsjedništvo, odnosno izbor bilo koga, a da ga nisu birali Hrvati.

U ovih osam godina nije da nije bilo načina kako to pitanje riješiti. Mogla je Hrvatska, da joj je to bilo u interesu, presjeći po pitanju nekih briselskih politika i od partnera iz EU i NATO-a tražiti stavljanje tog pitanja na stol. To nije učinjeno za vrijeme Plenkovićeve vlade.

Nije napravio ni Milanović, ali…

Ne treba zaboraviti kako isto nije napravio Milanović u svom mandatu, ali ako ćemo se vraćati, doći ćemo do toga da nije ni Sanader prije njega, Račan prije Sanadera, a u konačnici, Tuđman prije Račana.

Vraćati se u prošlost i pravdati osam godina Plenkovićeva nečinjenja po pitanju obespravljenosti hrvatskih državljana u BiH tako da to nečinjenje pravdamo nečinjenjem onog aktera ranije, vratili bi se, doslovno, tamo odakle smo postali, a gdje je to, zamislite sami, da ne budemo previše prosti…

Elem, Plenković i njegovi ministri u osam godina vladavine nisu riješili to pitanje, a to je, ili bi barem trebalo biti, najvažnije vanjskopolitičko pitanje Hrvatske jer su drugi prioriteti – EU, NATO pa i Schengen – riješeni.

Zašto bi onda Hrvati u BiH trebali imati povjerenje da će se to pitanje završiti u naredne četiri godine kada nije u proteklih osam?

Hoće li, ako postane premijer, to napraviti Zoran Milanović ili će sve ostati na praznim obećanjima? Hoće li on imati hrabrosti da udari šakom od stol pred europskim i svjetskim akterima i da završi ono što je prije oko dvije godine predlagao Plenkoviću kada su reterirali i on i Čović?

Milanović: ‘Plenkoviću ne smeta pljačka Hrvatske, on je diktator kojeg smo raskrinkali’

Hoćemo li i iduće četiri godine u Saboru gledati troje Hrvata iz BiH koji će poduprijeti Plenkovićevu tanku većinu umjesto da se odluče zaigrati politike koja je malo ozbiljnija od financijskih potpora franjevačkim samostanima i izgradnje pučkih kuhinja, politike, dakle, u kojoj će jedan od tih zastupnika, makar načelno, uvjetovati potporu većini u zamjenu za neku političku potporu, kreativniji angažman, i konkretniji pristup.

Da se ne lažemo, u osam godina Plenković i njegovi nisu riješili ono u BiH za što se, vjerojatno, svaki Hrvat nadao. Možemo mi to zvati ovim ili onim imenom, ali da je riješeno – nije!

Hoće li, konačno, Hrvati iz BiH imati svog partnera u Zagrebu, iskrenog i jakog saveznika, s kojim se ponekad neće slagati, kao što to i inače biva u savezništvima, ili će im ostati to da se zadovolje onim što im, stabilno i sigurno, nudi Plenković i njegova vlada?

Hrvatski glasovi iz BiH neće presuditi ove izbore, ta tri mandata će, najvjerojatnije, osvojiti HDZ, ali treba dobro razmisliti za koga navijati da uleti u kormilo vladajućeg broda bez bianco potpore i binaco razočarenja nakon objave prvih rezultata u srijedu navečer.

bild.ba

- Advertisement -

8 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -