PLENKOVIĆ: Grčka je štit i jamac, poslat ćemo poruku Turskoj

Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.

Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak.

Ondje su stigli kako bi podržali Grčku s obzirom na napore koje poduzima u zaštiti svoje, ujedno i vanjske granice EU-a sprečavajući nezakonite migracije.

“Poslali smo poruku da će EU i sve članice podržati i biti solidarne s Grčkom”, kazao je.

Europski čelnici helikopterom su nadlijetali granično područje kako bi vidjeli stanje na terenu. S njima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji će sutra predsjedati izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU-a na tu temu.

Grčka vojska, policija i premijer Micotakis izvijestili su ih o tome što se sve čini u zaštiti granice.

“Važno je da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija”, rekao je Plenković koji je s kolegama i pješice obišao barikade grčke policije.

Kazao je da Grčkoj slijedi potpora Frontexa i posebnog tima za brze intervencije na granici, ali i odgovarajuća financijska sredstva za to.

Plenković je ustvrdio da je situacija je slična onoj 2015. i 2016., ali s jednom ključnom razlikom. “Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je”, kazao je Plenković.

U Grčkoj je sada na vlasti konzervativna Nova demokracija, članica Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a u vrijeme migrantske krize za grčkim kormilom bio je ljevičar Aleksis Cipras.

“Smatram nakon današnjeg brifinga da će premijer Micotakis i grčke vlasti čuvati svoju granicu”, zaključio je Plenković.

Vrh EU-a okupio se u Kastaniesu u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je “otvorila vrata” izbjeglicama nakon smrti desetaka turskih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj jer EU ne želi “dijeliti teret” s Turskom./Hina/HMS/