Published On: Uto, lis 26th, 2021

Plenković: BiH može bolje funkcionirati samo ako su svi narodi zadovoljni HR i SAD

“Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

“Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH”, kazao je Plenković.

“Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni”, naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

“Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav”, rekao je hrvatski premijer.

“Hrvatska se zalaže za to da konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo predsjedništvo. Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva”, kazao je.

“To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom”, dodao je.

Plenković je istaknuo da SAD i Europska unija trebaju pomoći političkim strankama i liderima u BiH da se postigne dogovor o promjeni izbornog zakona do kraja 2021.

“Naša je želja da svaka takva izmjena prije svega bude prihvaćena ako je moguće konsenzusom svih aktera u BiH”, kazao je.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bojan
Bojan
1 mjesec prije

Političke elite bosanskih muslimana hoće da uspostave muslimansku državu provodeći hegemonističku politiku nad Hrvatima i Srbima, a nemaju novca ni hurme sami da kupe, već im šalju arapi kao donaciju. U cijelom svijetu nema siromašnijeg hegemona od bosanskih muslimana.

Last edited 1 mjesec prije by Bojan
Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bojan
1 mjesec prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI ISIL TERORISTA kao rezultat agresije Dogovora TUDJMAN Milošević….NASTALA na GENOCIDU hrvata i Bosnjaka

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Kako funkcionira RVACKa a srpski narod nezadovoljan

kresimir
kresimir
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

VI STE BILI GOSTI U LIJEPOJ NASOJ I POSTO SE NISTE FINO PONASALI BILI STE IZBACENI VAN !!!!! DOK SMO MI HRVATI NAJSTARIJI NAROD NA NASIM PROSTORIMA I SIRE !!!!! HVALA NA PAZNJI

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Moj Plenkovicu nemože se presudjena UZP i genocid AGRESIJA NA BOSNU Srbije i Hrvatske podvesti i zamagliti pricom o konstitutivnosti….mozeš ti BAKIRA naturati Bosnjacima koliko HOĆEŠ….Bakir nije Bosna kakvu bi želio…

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Hrvati su starosjedioci 1000 godinana svom povjesnom tlu!
Kad mogu drugi imati od tog povjesnog tla mogu i Hrvati Herceg Bosne!

23%
23%
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Miješao si s namjerom babe, žabe, džamahiriju koju nikad nećeš imati, šerijat koji nikad nećeš uvesti, islamsku državu koja je počela propadati, želju da živiš na tuđoj grbači koju nikad nećeš ostvariti. Čak i da vam stranci sada naprave džamahiriju, ona nije duga vijeka ako je druga dva naroda ne žele. Da vas stranci sve redom pretvore u age i njegove a Srbe i Hrvate u kmetove, to nije duga vijeka. I ti to znaš. Prsnut će kad tad.

većina
većina
Odgovori   23%
1 mjesec prije

jebes i njega i vas,bosna je bosna