Published On: Sri, kol 24th, 2016

‘Plenković bi se želio riješiti Hasanbegovića, ali ne može jer je slab’

Šef SDP-a Zoran Milanović brzopotezno je i neuobičajeno kratko odgovorio na set pitanja novinara u Čakovcu. Odbio je komentirati sastanak s braniteljima.

– Javno neću komentirati, dogovorili smo se neke stvari i nadam se da ćemo se držati dogovora. Nije bilo stranačke politike, moji stavovi su su oko posebnih zakona susjedne države Srbije jasni – rekao je.

Na pitanje je li Hrvatska spremna suočiti se s prošlošću, rekao je da se nada da jest. Na traženje da komentira to što ga Andrej Plenković i Zlatko Hasanbegović prozivaju da je ukidanjem pokroviteljstva nad Bleiburgom pokrenuo ideološke podjele, odgovorio je: “Zna se tko su Hasanbegović i Plenković, tko je bio jučer, tko sam ja”. Za Hasanbegovića je rekao da je balast Karamarka kojeg se Plenković ne može riješiti jer je slab.

– Htio bi, ali ne može – dodao je. A kako bi riješio problem poslodavaca koji ne isplaćuju plaće? Kaznama, odgovorio je. Za generala Damira Krstičevića rekao je da zna da je bio u JNA, no poslije je prešao u Hrvatsku vojsku i on je za njega ratni heroj.

– Ne bih glasao za njega da sam u Dalmaciji, ali neću ga pljuvati. To je ćorav posao, ostavite čovjeka na miru – poručio je. Govoreći o Petrokemiji, rekao je da je njegova Vlada napravila puno i ta tvrtka nije propala.

– Što god je HDZ taknuo, to je upropašteno. Znat ćemo to riješiti, ali sigurno ne zalaganjem dionica Jadran hotela iz Crikvenice, to je tvrtka koju smo izvukli iz stečaja i spremna je za dokapitalizaciju i novi poslovni ciklus.

– To je to, tako radimo mi, a HDZ neka se bavi 1941. i Udbom – rekao je.

Bi li dolazak srpskog premijera na summit u Dubrovnik mogao poboljšati odnose između Srbije i Hrvatske?

– Ti odnosi su O. K. u ekonomskom smislu. Neke hrvatske tvrtke su prvi, drugi ili treći izvoznik iz Srbije u širi svijet. U tom smislu hrvatski poduzetnici dobro rade, a dolazak Vučića ili Nikolića u Dubrovnik ili Glinu neće promijeniti ništa – zaključio je.