Published On: Uto, lip 22nd, 2021

PLENKOVIĆ: Bez autentične i masovne partizanske revolucije kvislinški režim Ante Pavelića ne bi bio srušen, ne bi bilo današnje Hrvatske

Premda je ovaj praznik ustanovljen 1991. godine na inicijativu predsjednika Tuđmana, od ove godine je Vlada nositelj njegove organizacije i tako će biti i u budućnosti, poručio je Andrej Plenković u Brezovici.

Premijer je podsjetio na povijesne okolnosti u kojima je osnovan Prvi partizanski odred, prenosi HRT.

Nakon Njemačke okupacije uspostavljen je kvislinški režim Ante Pavelića. U stvarnosti je Hrvatska bila podijeljena, a dijelovi Dalmacije su bili pod Italijom. Doneseni su rasni zakoni protiv židova i Roma. U takvim okolnostima je skupina od 70-ak osoba osnovala Prvi sisački odred.

Partizani su postupno oslobodili dijelove Hrvatske što je dovelo do ZAVNOH-a koji je kasnije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu. ZAVNOH je omogućio raskidanje ugovora s Italijom i povratak Istre i Dalmacije u Hrvatsku.

Stvaranje demokratske Hrvatske u obruču ratne Europe je jedinstven događaj, nedovoljno priznat od povjesničara. Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Europi zbog čeka je Hrvatskoj osigurano istaknuto mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Prošle godine obilježili smo 25. obljetnicu pobjede u Oluji. Tada sam, uz veliki ponos, rekao da žalimo i za žrtvama zločina počinjenih i s hrvatske strane, kojih je nažalost bilo. Isto tako, neovisno o spomenutim zaslugama partizana, vrijeme je da i ta burna vremena sagledamo u svoj njihovoj složenosti. Tu ponajprije mislim na poslijeratne zločine na Bleiburgu što je produbilo podjele u poratnoj Hrvatskoj. Tu mislim i na poslijeratne čiste političkih neistomišljenika.

Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja. Samo ćemo tako zatvoriti još žive podjele u hrvatskom društvu i raditi na jedinstvu koje nas je i spasilo u Domovinskom ratu.

U vremenu klimatskih promjena Hrvatskoj je više nego ikad potrebno jedinstvo i pogled u budućnost. Hrabrim pogledom na prošlost treba osloboditi energiju i optimizam koji će nas voditi naprijed. Vjerujem da bi se s tim složili i oni koji su prije 80 godina krenuli u borbu protiv najvećeg zla, završio je premijer Plenković.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x