Published On: Thu, Sep 24th, 2020

PLEMENITA AKCIJA HERCEGOVSKIH PLANINARA: FakeNews-om izazvali šok. Sad o Hajdučkim vratima bruje i susjedne republike, Srpska, Hrvatska. Čak i daleka Bosna…

Ovo naglašavaju iz Planinarskog saveza Herceg Bosne, iz kojeg navode da će u slučaju rušenja u pitanju biti ljudski faktor. Oni su prije dva dana u medije poslali šokantnu fotografiju urušenih “Hajdučkih vrata” koja je obišla svijet. Mnogi su zašutjeli, mnogi momentalno opsovali a onda počeli pucati od sreće kad su shvatili da se radi o upozorenju što bi se moglo dogoditi. Cilj je postignut. Doktrina šoka upotrebljena je za plemenitu svrhu.

“Ono što je priroda stvarala vijekovima uništit će čovjek“, ističu iz planinarskog saveza.

Tvrde da bi uzrok vjerovatno moglo biti neodgovorno ponašanje pojedinaca koji se se u želji za što ljepšom fotografijom, penju po gornjem rubu prstena i uništavaju krhke stijene od kojih je sačinjen na daleko prepoznatljivi prsten.

Hajdučka vrata su kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine na planini Čvrsnica i godišnje ga posjeti na hiljade planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se sa njegove lokacije pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Navodno se i jedna od trilogija “Gospodar prstenova” trebala snimati na ovoj lokaciji, ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u  Hercegovini.

Iako je jasno da je Planinarski savez HB iskoristio doktrinu šoka, kako bi skrenuo javonsti pažnju o nebrizi za Hajdučka vrata jutros smo dobili ovaj dopis:

Obraćam vam se ispred portala “Raskrinkavanje”, koji se bavi provjerom i ocjenjivanjem tačnosti medijskih informacija na osnovu metodologije koju možete pogledati ovdje.Na vašem portalu je objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi kako je spomenik prirode Hajdučka vrata uništen. Ipak, u samom članku se navodi kako se radi o hipotetskoj situaciji, odnosno “vijesti iz budućnosti”, koja bi se mogla desiti ukoliko se pojedinci nastave ponašati neodgovorno.S obzirom da oprema članka sugeriše kako se radi o pravoj vijesti i navodi čitatelje/ke na pogrešan zaključak, članak spada u kategoriju klikbejta.Ukoliko imate komentar na gore navedeno, ili namjeravate promijeniti naslov članka, molimo Vas da nam svoj komentar pošaljete čim prije, kako bismo tu informaciju mogli uvrstiti u našu analizu.

Bosanski nevladin sektor Bavi se cenzurom pozitivnog aktivizma kakvo je uradio Planinarski savez HB. Ne zanima ih zašto vodeći portal u državi, npr,  cenzurira vijesti o Komšićevim suradnicima koji najavljuju fizičke obračune sa dva od tri konstitutivna naroda u BIH. Iako je Cenzura ustavom i zakonski zabranjena.

Mislimo na ovaj događaj:

MEDIJI U HRVATSKOJ: Hrvati u BIH su u takvom položaju da im savjetnik Nametnutog Hrvata prijeti najprizemnijim riječnikom

NGO sektor iz tamnog , dosadnog, od Orhana Pamuka, Gulenovaca , Srba i Hrvata očišćenog Sarajstana, bave se javnim dokazivanjem da Mujo iz vica ipak nije toliko nestvaran lik. Pa bujrum…