Published On: Thu, Oct 1st, 2015

PLAVA REVOLUCIJA POTICAJA : Slali slike parcele i s Lijanovićem dijelili novac!?

Jerko Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar u Vladi FBiH i dopredsjednik NS Radom za boljitak, zajedno s članovima kriminalne grupe koju je sam organizirao radi pribavljanja materijalne koristi pri dodjeli poticaja u poljoprivredi, saslušan je jučer u Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona.
Lijanović i suradnici sumnjiče se da su od 2011. do 2013. godine raznim malverzacijama prilikom dodjele poticaja za poljoprivredu protupravno pribavili blizu 700.000 KM.
Privatni računi
Veliki broj svjedoka, čiji identitet se zbog zaštite istrage ne može priopćiti, tvrdi da su im na privatne račune uplaćivana novčana sredstva koja su oni, nakon podizanja s računa, u gotovini odnosili Lijanoviću i suradnicima, i to najmanje polovicu uplaćenih sredstava.
Za dobivanje poticaja, kako saznaje Dnevni avaz, bilo je dovoljno fotografirati parcelu s oranicom ili voćnjakom, tko zna čiju, nakon čega bi ministar Lijanović potpisivao rješenja o dodjeli novčanih sredstava.
Odluka o određivanju pritvora za njega te njegove suradnike Merseda Šerifovića, zastupnika ove stranke u Skupštini TŽ, Edina Ajanovića, ministra trgovine, turizma i prometa u Vladi TŽ, i Suada Čamdžića, nekadašnjeg savjetnika u Vladi FBiH, bit će donesena tijekom današnjeg dana.
Čija je nadležnost?
– Ivanković, Šerifović, Ajanović, Čamdžić i osoba A. P. iz Odžaka nakon kriminalističke obrade predani su u nadležnost Županijskog tužiteljstva. Nama je predat izvještaj o počinjenom kaznenom djelu udruživanje radi činjenja kaznenih djela u sticaju s produženim kaznenim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a u vezi s isplatom poticaja u poljoprivredi na području FBiH – kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ.
Pokušavaju dobiti na vremenu
Postupajući tužitelj je protiv Lijanovića i suradnika donio naredbu o pokretanju istrage, a samo je A. P. iz Odžaka nakon jučerašnjeg saslušanja pušten da se brani sa slobode.
Prema neslužbenim informacijama, na saslušanje čekaju Mersed Šerifović i Suad Čamdžić koji, iz njima znanih razloga, pokušavaju dobiti na vremenu./HMS/