Published On: Pon, stu 7th, 2016

Planirana krvoprolića na Balkanu imaju ruski potpis

Tužiteljstvo Crne Gore na izvanrednoj konferenciji za novinare pokazalo je fotografije i video snimke zaplijenjenih predmeta, koje su im dostavile srbijanske vlasti
Crnogorski specijalni državni tužitelj Milivoje Katnić izjavio je kako su ruski nacionalisti glavni organizatori pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. listopada.
Plan je bio preopasan
“Organizatori su ruski nacionalisti. Cilj je bio zaustaviti Crnu Goru na njenom euroatlantskom putu i posebice njen ulazak u NATO”, kazao je Katnić. Po njegovim riječima, radi se o dvije osobe iz nacionalističkih struktura Rusije, koji su, kako je kazao, “smatrale kako se vlast u Crnoj Gori ne može smijeniti na izborima, već samo nasilno”.
Izjavio je kako je na prostoru Crne Gore, Srbije i Rusije bila formirana kriminalna skupina koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. listopada i likvidaciju premijera Mila Đukanovića.  Dodao je i kako, u ovom trenutku, nema dokaza da su državne strukture Rusije, Srbije i Crne Gore uključene u te planove.
“Nemamo nikakvih dokaza kako je država Rusija na bilo koji način involvirana.”
Na izvanrednoj konferenciji su pokazane fotografije i video snimke zaplijenjenih predmeta, koje su im dostavile srbijanske vlasti. Riječ je, među ostalim, o policijskim uniformama i opremi, žici, lisicama, metalnima palica, telefonima motorola dometa pet kilometara, praćkama s metalnim kuglicama itd.
Uključena “jedna politička struktura” iz Crne Gore
Glavni državni tužitelj Ivica Stanković i Katnić kazali su kako postoji sumnja da je jedna politička grupacija iz Crne Gore uključena u organiziranje napada.
“Postoji osnovana sumnja kako se radi o političkoj strukturi, i kako je jedna osoba, koja bi došla na binu u 23 sata, trebala preuzeti vlast nad političarima, građanima i teroristima, i zapovijedila nasilan ulazak u Skupštinu”, rekao je Katnić.
Đukanović i Vučić meta istog atentatora
Predsjednik Srpskog pokreta obnove, bivši ministar vanjskih poslova SRJ i državne zajednice Srbija i Crna Gora Vuk Drašković tvrdi kako su crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić meta istog atentatora.
Drašković je u intervjuu podgoričkoj Pobjedi rekao kako iza planiranog krvoprolića u Crnoj Gori stoje ruske i srpske paraslužbe.
“U geostrateškom smislu, takav bi Balkan Rusiji mogao poslužiti kao žeton za veliku igru oko Ukrajine. Jer, kakva je da je, Rusija je ozbiljna država, sposobna lako destabilizirati Balkan. Upravo zato nijednog trenutka nisam posumnjao kako je 16. listopada u Crnoj Gori pripremano krvoproliće i likvidacija Mila Đukannovića, a sve s ciljem spriječiti ne samo ulazak Crne Gore u NATO, već i u EU…isti oni koji su pripremali zlo u Crnoj Gori danas vrebaju i Aleksandra Vučića. Suštinski, njih dvojica su meta istog atentatora”, kazao je Drašković. (Večernji list)