Srijeda, 17 srpnja, 2024

PLANINAR AHMET: Je li morao vrijeđati državnost Bosne i Hercegovine baš na taj dan?

Must Read

Na dan kada se u Banjaluci obnavlja suživot, kada se konačno iz pepela diže remek djelo otomanske arhitekture (da, arhitektonska ostvarenja otomanskih osvajača rijetke su lijepe uspomene tog odvratnog režima) za mikrofon dolazi Ahmet. On je trenutno u poziciji rušenja Erdogana. Nazire se njegova ambicija da bude novi turski lider. Otklon od Rejepa danas znači svjetsku potporu.

Uze mikrofon Ahmete, i pred državnicima BIH izreče sljedeću rečenicu: Turska će , ponove li se 90-e u BIH stati  sa svih svojih 78 milijuna stanovnika. Turska će, kaže Ahmet, biti planina zaštitnica Bosne. Potom je kazao :”Bili smo nekada ovdje, sada smo ovdje, biti ćemo ovdje zauvijek.”

Ahmetovoj rečenici  nije ni mjesto niti vrijeme tu, pred Ferhadijom gdje se taj dan slavio povratak i  suživot. Osim uvredljivog dijela rečenice kojim se prijeti stranom agresijom na BIH a  na koji je morao reagisati pojedini patriot od BH državništva postrojen oko Ahmeta, ostatak njegova govora nelogičan je.

Teško je naime da se u BIH ikada više ponove 90-e. I previše je argumenata za to.

Ne postoji, naime, interes vanjskih velesila koje bi potpaljvale ratove kao 90-ih, onomad kada su nad Jugoslavijom i nad BIH  odmjeravane svjetske geopolitičke snage.
Srpski i hrvatski nacionalizmi ispuhani su, tek bošnjački nacionalizam koji svoj nacionalni projekt smatra nezavršenim može u nekom ludom spletu okolnosti poći u rat no i to je  nelogično za očekivati. Zemlja je odavno premrežena stranim kapitalom koji to nikad ne bi dozvolio.

BIH potom više nije tigrova koža, pa čak i u slučaju izbijanja rata ne bi moglo doći do tolikog stradanja civila, tolikih linija bojišnice itd. Ma koliko neki tvrdili kako je Bosna sačuvana, rat je u njoj ostavio duboke i tragične etničke podjele i to ne samo u glavama ljudi nego i na samom terenu.

Osim toga Inzku je super u BIH i on nikada ne bi dozvolio da bilo tko krene u rat, jel tako.  Bez obzira na Ahmetov ispad lijepo je znati da nas 78 milijuna Turaka baš toliko “voli”, i da bi zbog ljubavi prema Bosni i Hercegovini, bili spremni napustiti sanitarne centre za pomoć svetim ratnicima ISIL-a ili pak odustati od brisanja kurdskih gradova sa lica zemlje.

Ironiju na stranu no zamislimo jednu paralelu.

U neku bivšu koloniju dolazi vladar države koja je tu koloniju izrabljivavala stotinama godina. Osim što ju je izrabljivala materijalno neke ljude je na silu odvodila u vojsku , nekima je rezala glave, recimo posljednjem  kralju te zemlje, kao i mnogim drugima. I sada netko tko negira sva ta zla  dođe u tu zemlju i  predstavlja joj se kao prijatelj. Drži govor. Daje naputke. Što treba i kako treba.

Zamislimo eto britansku kraljicu kako se  Ircima predstavlja kao moralno neupitna i drži im govore, uvjerava ih da su Irci zapravo Englezi, i da su uvijek bili braća, da će Engleska kruna uvijek biti tu u Irskoj,  i potom žena, majka, kraljica poentira tezom da  bude li tko dirnuo u Irsku doći će tu 50 milijuna Engleza, svi će oni stati u jedan red da brane Irce jer se ne smije ponoviti  to, to i to .

Kako bi reagirali Irci koji su od Engleza pretprili znatno manju tiraniju i znatno manju kulturološku preobrazbu nego BH građani od Turaka? Kako bi reagirala  bilo koja druga odgovorna politička nacija? Šutnjom na ovu izjavu, što nam poručuju BH lideri? Da je njihov patriotizam rastezljiv? Jesmo li mi i dalje u mentalnom smislu kolonija ili smo navodno suverena država ako baš svi oni šute dok Turčin prijeti? Čija to  politika od BIH pravi ponovno u 2016-oj tursku koloniju? Srpska? Hrvatska? Uostalom pamti li Europa da je ikada neki azijatski lider tu na tlu Europe lamantirao nekoj europskoj naciji o njenoj budućnosti? Eto BIH je prva kojoj se to dogodilo.

BIH je jedina zemlja na svijetu, u kojoj je iz nepoznatih razloga živ, uzgaja se paraplantažno,  njeguje se,  i povremeno zabukti snažan sentiment jednog dijela BH građana prema vlastitom kolonizatoru.

Tko je smetao Turcima da punih 400 godina budu planina nad BiH? Da ju štite? Da jačaju njen međunarodni subjektivitet? Da ulažu u nju turske novce umjesto što su pljačkalio naše resurse? Zašto  su morali biti najobičniji strvinari nad nama? Zašto su ubijali i odnosili iz BIH ako toliko vole narode i građane BIH? Zašto su naše djedove, dok su još djeca bili načinili najobičnijim robovima? Jesu li njihove Anadolke bile nedovoljno seksi pa su se pravom prve bračne noći morali namirivati na našim majkama? Kada će nam se anadolski kasapi ispričati za to? I smijemo li mi to uopće pitati a da se pri tome  ne naljuti turkofilni dio naših komšija? Ako to pitamo jesmo li manji Bosanci i Hercegovci od njih?

Smije li taj govor, koji je održao u Banja Luci Ahmet izgovoriti npr. usred Armenije? Hoće li Turska stajati i nad Armenijom kao planina Ararat dirne li netko u Armeniju?  Ako netko u BIH parlamentu predloži rezoluciju o osudi genocida nad Armenijom hoće li ga Svetlana Broz i Jovan Divjak prozvati fašistom? Postoji li danas Bosanac i Hercegovac, el Patriota, recimo u Našoj stranci, (Peđa sine možda ti?) – netko tko tko bi u Parlamentu BIH predložio donošenje Deklaracije o osudi turskih zločina u BIH. Nešto što bi ujedinilo sve građane BIH?

400 godina su Ahmetovi politički uzori pljačkali BIH. 400 godina su nasilno mijenjali živu supstancu i identitet zemlje humske i bosanske, da bi po odlasku dobili odštetu u novcu od Austrougarske.  Odštetu koja je deset puta veća no što su Amerikanci platili Rusima za Aljasku. Stotine tisuća pobijenih, stotine tisuća raseljenih u BIH,  genocid za genocidom, zlo veće od armenskog, no bez obzira na sve, oni su, eto danas, naši prijatelji, savjetnici i zaštitnici. Moš mislit.

I  nitko da održi Ahmetu lekciju, kako je vrijeme turske okupacije BIH davna prošlost, da svi agresori u ovoj zemlji, kada dolaze kao gosti  trebaju imati birane riječi, i da bi bio red da novce koje im je 1908-e dao Beč, izvole uplatiti u BH državni proračun. Budući da BIH nije bila turska zemlja u doba austrijske aneksije nego turska kolonija. Okupirano područje. Oteta zemlja Bosanaca i Hercegovaca.

Ima li iti jedan patriot među bh političkom elitom da poruči Turcima kako  prije nego se pozovu na Alijin čin ostavljanja Bosne u amanet Turskoj, izvole vratiti Bosni i Hercegovini njene pare. Jer što ima Turska uzimati pare od Austrougarske za Bosnu? Šta smo mi nekakav turski posjed?

Toliko dakle o patriotizmu u onih većih Bosanaca i Hercegovaca od nas. Onih koji su jučer šutjeli. Čovjek koji dolazi iz zemlje koja je najveći krvnik Bosne i Hercegovine, drži nam moralne lekcije, i nudi se kao planina, zaštitnica, a oni šute.

Možda je nekakav Fra Zvizdović, trebao jučer u Banjaluci kleknuti pred Ahmetom i kazati mu, ok, planinari Bosnom slobodno druže Ahmete, samo nas pusti da možemo nedjeljom, na emisiji Pošteno Duške Jurišić, u pauzi između dva super priloga o Titu i jednom o Rasimu Deliću, u  slobodi slušati Šarčevića.

Bosanski patriotizam je žvakaća guma. Jednima nije dano da predlažu rješenja za BIH. Drugima , makar bili najveći kasapi BIH dano je , da nas, i na dan obnove Ferhadije, vrijeđaju u zdrav mozak.

Da je Jasmila, jučer  popodne vrisnula “marš kući Turčine”, nekako bi čovjeku bilo lakše. Al vrisnula je vraga.

Selam Aleikum Ahmete. I ajde bolan u Ankaru, tamo su ti glasači. Ne tu.

Ako dobiješ izbore dođi nam kao pristojan gost. I budi fin. Nemoj  na dane kada slavimo mir, najavljivati ratove.

nzirdum l Poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -