Published On: Pet, srp 29th, 2016

Plan u 9 točaka: Evo kako će se Merkelova boriti protiv terora

NJEMAČKA je potresena zbog posljednjih krvavih napada koji su se dogodili na njezinom teritoriju. I dok kritičari Angele Merkel i njezine politike otvorenih vrata velikim dijelom krive nju za posljednje događaje, njemačka kancelarka ponovila je da ne odustaje od politike primanja izbjeglica. Međutim, najavila je devet mjera koje bi trebale osigurati sigurnost u zemlji.

Njezin plan ima devet točaka:

1. Učinkovitije reagiranje na rana upozorenja radikalizacije

Napadače u Wurzburgu, Ansbachu i Muenchenu obavještajne službe nisu primijetile na vrijeme. Merkel planira razvijanje sistema ranog upozorenja koji bi prije detektirao radikalne pojedince.

2. Povećanje broja policajaca i djelatnika sigurnosnih službi

Merkel policiju planira ojačati s tri tisuće novih policajaca. Obećala je i pojačati ili unaprijediti tehničku opremu kad god to bude potrebno.

3. Osnovati nove odjele protiv kriminalaca na internetu

Uspostavit će se odjel koji će pratiti komunikaciju na internetu i servisima za slanje poruka. U njemu bi trebalo raditi otprilike 60 zaposlenika.

4. Vojska će proći kroz trening antiterorističkih operacija

Policija će po novom vježbati za antiterorističke operacije na domaćem tlu. Nakon masakra u Muenchenu otprilike sto policajaca i medicinara bili su u stanju pripravnosti.

5. Pojačat će istraživanja u području terorizma

Sva postojeća istraživanja i istraživački projekti na temu islamskog terorizma i radikalizacije nastavit će se i potencijalno proširiti. To bi, smatra Merkel, trebalo unaprijediti prevenciju terorističkih napada.

6. Povećanje suradnje među europskim zemljama

Merkel želi da se svi postojeći dokumenti i informacije povežu na europskoj razini, što je prije moguće. Problem bi mogla biti činjenica da nisu sve zemlje sklone dijeliti svoju dokumentaciju.

7. Spriječavanje ilegalne trgovine oružjem

Novi europski zakon vezano za oružje trebao bi biti izglasan čim je prije moguće. Merkel se nada da će se spriječiti prodaja oružja preko interneta. Napadač iz Muenchena svoj je pištolj nabavio na darknetu.

8. Pojačavanje suradnje tajnih službi, uključujući i one američke

Implementacija ovog mjerila moglo bi biti problematično, budući da se svaka tajna služba drži za sebe. Ipak, Merkel tvrdi kako je već razgovarala s Barackom Obamom o ekspanziji suradnje.

9. Lakše protjerivanje iz zemlje

Dosta osjetljivo pitanje.

Ovo je točka antiterorističkog plana Angele Merkel koja će vjerojatno izazvati najviše polemika. Kancelarka nastavlja inzistirati na zahtjevu CSU-a da se odbijeni tražitelji azila deportiraju ukoliko se posumnja na terorizam, čak i u krizna područja. Kancelarka je navela Afganistan i sjevernu Afriku kao primjere takvih kriznih područja. Pitanje je postoji li dovoljno sigurnosti u zemljama kao što je Afganistan, u kojima postoje regije obuhvaćene građanskim ratom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>