Published On: Pon, srp. 31st, 2017
#3rd | By Desk

Pjesničkim maratonom započeli ”Hardomiljski susreti 2017.”

Za ljubitelje pjesničke riječi priređena je predivna večer na platou ispred Zavičajnog doma u mjestu staro Hardomilje.

Pjesnički maraton, manifestacija koja je drugu godinu zaredom provedena u organizaciji udruga „Staro Hardomilje“ i „Baština“, MZ Hardomilje te uz potporu Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne, privukla je oko 20 pjesnika i književnika, širitelja hrvatske riječi.

Poezija – vrhunac književnog stvaranja

Na sebi svojstven način predstavili su se: Vlatko Majić, Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne, Dražana Šimović, Jozo Jakiša, Nevenka Kovačević, Anita Martinac, Marela Jerkić Jakovljević, Elvira Gagro, Filip Pešorda, Željana Madunović, Mate Grbavac, Bruno Majić, Zdravko Mlakić, Lidija Pavlović Grgić, Marija Perić Bilobrk, Vesna Snježana Lovrić i Marina Alerić Bebić. Ovom prigodom promoviran je i CD s pjesmama ljubuškog poduzetnika Ante Tomića, a koje su recitirali glumci Robert Pehar i Diana Ondelj Maksumić. Pozornost publike privukle su i pjesme „Udobna im budi“ te „Ljiljane moj bili“, čiji je autor Veljko Mandić.

Zahvalu za sudjelovanje  pjesnika na ovogodišnjoj manifestaciji izrekao je domaćin, prof. Mate Grbavac, pojasnivši kako je poezija vrhunac književnog stvaranja. Podršku ovom događaju dao je i Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih  književnika Herceg – Bosne, naglasivši kako će i ubuduće biti dio ovakvog programa koji ima za cilj promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina početnika i iskusnih pjesnika.

Hardomiljska fešta

Naime, navedeni događaj proveden je u povodu proslave blagdana sv. Stjepana Prvomučenika, nebeskog zaštitnika sela Hardomilje. Mještani ovaj blagdan dočekuju trodnevnom duhovnom pripravom, a za svoje goste, kako su najavili, pripremaju bogat kulturno – zabavni program.

Na sam blagdan, 3. kolovoza, misno slavlje predvodit će dr. fra Mladen Rozić, a liturgijsko slavlje uveličat će župni zbor s Humca. Vodeći se uzrečicom kako običaje ne valja gubiti, druženje će se nakon misnog slavlja nastaviti na platou ispred hardomiljske područne crkve – kamene ljepotice.

Želja nam je da ovo vrijeme iskoristite za duhovnu nadogradnju. Neka sve obitelji i svi iz obitelji sudjeluju svake večeri na molitvenom programu. Posebno mislimo na naše stare i bolesne da im vi možete donijeti Boga milosrđa i ljubavi. S tim mislima, željama i molitvama na sve vas zazivamo Božji blagoslov po zagovoru našeg zaštitnika sv. Stjepana“, poručuju humački fratri.

Dnevni list

Pošalji ovaj članak prijateljima: