Published On: Uto, tra 4th, 2017

Pjesma koji svi smatraju himnom ljubavi zapravo opisuje strašnu ljudsku patnju

LEONARD COHEN svoje je prve pjesme počeo pisati kada je imao samo 17 godina. Rođen je davne 1934. godine u Montrealu u židovskoj obitelji, a kao srednjoškolac bio je dosta loš učenik. Glazba i pisanje oduvijek su ga najviše zanimali.

Leonard je bio i veliki vjernik zato nije neobično kako je jedna od njegovih najpoznatijih pjesama “Dance me to the end of love” inspirirana stradanjima Židova u logorima smrti iako je mnogi smatraju jednom od najljepših ljubavnih pjesama. U intervjuu za CBC 1995. godine objasnio je kako je hit nastao, prenosi Index.hr

“Pjesma ‘Dance me to the end of love“… zanimljivo je kako pjesme započinju zbog porijekla iste, svaka pjesma ima nešto kao sjeme koje vam da ili svijet da vama i zato je taj proces pisanja pjesme tako misteriozan.

Moja pjesma nastala je slušanjem i čitanjem o događanjima u logorima smrti u kojima su gudački kvarteti svirali pored krematorija dok se odvijao horor. Kvarteti bi svirali klasičnu glazbu dok bi njihovi prijatelji zatvorenici bili ubijani i spaljivani.”

Dalje je nastavio: “Taj stih ‘Pleši sa mnom do tvoje ljepote, uz goruću violinu’ (‘Dance me to your beauty with a burning violin’) govori o ljepoti postojanja i o kraju istog, kao i o strasti u tom postojanju.

Ipak, to je isti jezik koji koristimo za onoga koji se predaje voljenom, tako da ova pjesma… Nije bitno da svi znaju njezino porijeklo jer ako jezik ove pjesme dolazi iz tog izvora strasti, on može obuhvatiti sve strastvene aktivnosti.”

Cohenov sin Adam kasnije je izjavio kako je njegov otac pisao do zadnjeg trenutka njegovog života i kako nikad nije izgubio svoj jedinstveni smisao za humor.

Poznata je i scena iz filma ‘Miris žene’ u kojoj je Al Pacino glumio slijepca i otplesao tango na Cohenovu pjesmu.