Published On: Čet, kol 30th, 2018

PITANJE NA KOJEG NEMA ODGOVORA: Po čijem nalogu je zabranjen ulazak ruskom piscu u BIH?

SARAJEVO – Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH, vjerovatno, nikada neće dobiti službenu informaciju od nadležnih u BiH povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu, s obzirom da ni iz jedne nadležne institucije još nema jasnog odgovora po čijem nalogu je zabranjen njegov ulazak i za što.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić rekao je danas Srni da neće više komentirati ovaj slučaj, napominjući da je sve rekao na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 28. kolovoza.

Mektić je tada ponovio da nema veze sa zabranom ulaska i dodao da je Prilepin u BiH ulazio više od 30 puta, a da je samo jednom to evidentirano.

Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Igor Crnadak danas nije bio dostupan Srni kako bi prokomentirao izjavu člana Izvršnog obavještajnog odbora Vjekoslav Bevanda da se ovo tijelo neće izjašnjavati o dopisu koji je uputio povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH Prilepinu.

Bevanda je istaknuo da ovo nije odgovornost Izvršnog odbora za obavještajnu službu i da je Crnadak zatražio odgovor na pogrešnu adresu.

Napominjući da Odbor nema nikakve nadležnosti po tom pitanju, Bevanda je rekao da rad OBA nadgleda predsjedatelj Vijeća ministara, ali i da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i OBA imaju potpisan ugovor o međusobnoj pomoći i suradnji, tako da se ministar uvijek može izravno obratiti OBA za sve informacije koje ga zanimaju.

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavio je juče da nije odgovoran za zabranu ulaska ruskom piscu u BiH i nije želio priopćiti razloge zbog kojih je, kako tvrdi, OBA donijela takvu naredbu.

U Vijeću ministara Srni je ranije rečeno da OBA radi svoj posao profesionalno i odgovorno i da zabrana ulaska Prilepinu u BiH sigurno ima, kako kažu, svoje razloge.

“Predsjedatelj Vijeća ministara nema nadležnost da se miješa u operativni rad OBA, odnosno operativne poslove i zadatke, kako ravnatelja Agencije, tako i bilo kojeg zaposlenog”, tvrde u Vijeću ministara.

U Zakonu o OBA, međutim, navedeno je da predsjedavajući Vijeća ministara koordinira aktivnosti Agencije i osigurava smjernice obavještajno-sigurnosne politike, nadzire rad Agencije i snosi političku odgovornost za njezin rad.

Prilikom izvršavanja svojih dužnosti, piše u tom zakonu, predsjedavajući Vijeća ministara uzima u obzir stav Izvršnog obavještajnog odbora i Vijeća ministara kao cjeline.

Predsjedatelj Vijeća ministara, prema Članku 10, mjerodavan je da obavlja nadzor nad radom Agencije i osigurava zakonitost, što uključuje davanje općih smjernica za izvršavanje zadaća, na način kojim se unapređuje učinkovitost i odgovornost Agencije.

Stručnjaci za sigurnost tvrde da OSA BiH nije mogla donijeti odluku o zabrani ulaska Prilepinu, jer ova agencija služi za prikupljanje informacija koje bi trebalo da proslijedi nadležnim institucijama, ali ne i da donosi odluke.

U četvrtak, 23. kolovoza ruskom piscu Prilepin zabranjen je ulazak u BiH, navodno iz sigurnosnih razloga.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH “predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”. Tu je odluku donijela OSA 26. ožujka.

Ruski pisac trebao je sudjelovati u književnoj večeri u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Republike Srpske u Banja Luci.

Nezavisne

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare