Published On: Sri, pro 4th, 2019

PITANJA NA RAZGOVORIMA ZA POSAO U BIH: Planirate li obitelj? Imate li dugove? Jeste li podstanar? Koja je vaša seksualna orijentacija?

Mnogi građani Bosne i Hercegovine se, prilikom traženja posla, susreću s nekim oblikom diskriminacije, a najviše na osnovu spola i godina, želje za osnivanjem obitelji, zbog nacionalne pripadnosti.

Nedavno istraživanje portala posao.ba pokazalo je da se, od preko 400 ispitanika, većina njih, odnosno, više od 80 posto, našlo na meti nekog oblika diskriminacije, prenosi Srpskainfo.

„Jeste li udani i planirate li obitelj?“, „Konzumirate li cigarete ili alkohol?“, „Jeste li podstanar?“, „Da li živite s roditeljima?“, „Koji je stupanj invaliditeta koji imate?“, „Imate li dugove?“, „Koja je vaša seksualna orijentacija?”, “Koje je vaše političko stanovište?“, samo su neka od neprimjerenih pitanja na koja su morali odgovoriti kako bi ostali u trci za dobijanje radnog mjesta.

Istraživanje, koje je napravljeno unazad 3 mjeseca, pokazalo je da se 83 posto ispitanika susrelo s oglasima gdje prednost imaju kandidati određene starosne grupe. S druge strane, u nekim oglasima naglasak se stavlja na prednost mlađim kandidatima, odnosno, kandidatkinjama, ili se izbjegavaju stariji od 50 godina.

Diskriminacija se javlja i prilikom razgovora za posao, pa se kandidatima postavljaju pitanja koja se tiču njihovog bračnog statusa, planirane trudnoće i slično.

Spomenuto istraživanje pokazuje da se samo 19 posto ispitanika nikada nije srelo s diskriminacijom na razgovoru za posao. Ovim istraživanjem je utvrđeno da se većina kandidata susrela s pitanjima o njihovom bračnom statusu i broju djece – 68 posto, broju godina – 48 posto, namjerama da osnuju obitelj i broj planirane djece – 41 posto.

S druge strane, najveći broj ispitanika je u dobi od 31 do 40 godine života – 43 posto , 26 do 30 godina – 20, 41 do 50 godina – 18, te od 18 do 25 godina – 11 posto. Najviše ispitanika je sa završenim fakultetom – 40 posto sa završenim magisterijem ili doktoratom – 20, te sa završenom srednjom školom 28 posto.

Erna Saljević, PR menadžerka kompanije “Kolektiv” i portala posao.ba, kaže da njihova služba za podršku korisnicima prilikom objave oglasa dodatno educira poslodavce, te im ukazuje na diskriminatorne odrednice oglasa, kako bi ih uklonili.

– Zajedno s poslodavcima pokušavamo stvoriti okruženje lišeno diskriminacije po bilo kakvoj osnovi. Još je dosta posla pred nama, ali osjete se pomaci ka boljem. Diskriminacija je teško dokaziva i veoma često građani nisu ni svjesni da su diskriminirani, kao ni poslodavci da je njihovo ponašanje diskriminatorsko, pogotovo kada su u pitanju oglasi za posao – kaže Saljević.

U banjalučkoj agenciji „Spektar“ naglašavaju da “normalni” poslodavci, odnosno kompanije, žele prije svega zadovoljne i motivirane suradnike, bez kojih u današnjem poslovanju nema uspjeha.

– Sam pojam diskriminacije u postupku zapošljavanja za njih je irelevantan. Tamo gdje vjerojatno postoji diskriminacija u postupku zapošljavanja često imamo drugačije ciljeve u postupku selekcije. Restrikcijama i kaznenim mjerama za počinitelje ovakvih djela dobit ćemo mnogo kvalitetnije radnike na važnim mjestima, te, na kraju, stvoriti efikasnije poslovno i životno okruženje – kaže direktor ove agencije Miroslav Vukajlović.

Prema njegovim riječima, poslodavce i kompanije najviše zanima da im agencija na čijem je čelu pronađe motivirane radnike koji u načelu odgovaraju zahtjevima radnog mjesta, prije svega po pitanju očekivanih znanja, vještina i zahtijevanih kompetencija.

– U principu, ne postavljaju pitanja u vezi s privatnim životom kandidata – ističe Vukajlović.

Miroslav Vukajlović, direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Spektar“, kaže da je sasvim moguće da osobne karakteristike prevagnu prilikom odabira budućeg suradnika.

– E sad, da li se tim činom krši Zakon o radu RS, koji zabranjuje diskriminaciju u procesu zapošljavanja, teško je precizno utvrditi. Zakon nije eksplicitno predvidio sve moguće „prekršaje“, već se odredio kroz pojmove neposredne i posredne diskriminacije, a dozvolio mogućnost pravljenja razlike u odnosu na prirod posla i uvjete pod kojim se obavlja – kaže Vukajlović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare