Published On: Pet, tra 25th, 2014

Pismo majkama: Majke, same ste krive što su vam kćerke gole na Facebook-u!

Pročitajte “Otvoreno pismo majkama tinejdžerki na Internetu“ koje je napisala glumica, teatrolog, kazališna kritičarka, spisateljica konsultant za komunikaciju i društvene medije, a prije svega majka jednog dječaka, blogerka Mooshema.
Možete da ga shvatite kao jedno od objašnjenja u vezi sa nastankom skandalozne Facebook grupe “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola” na kojoj su uz puna imena i prezimena objavljene provokativne fotografije maloljetnih devojčica iz zemalja u regiji.
Iako je sramna stranica ukinuta, to neće spriječiti na stotine i tisuće tek stasalih balkanskih tinejdžerki da sebi i dalje zadaju nemoguće i za taj uzrast krajnje neprimejrene standarde ljepote i atraktivnog izgleda.
Pismo prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena.
“Drage mame,
Poslednjih tjedana napisala sam nekoliko pisama vašim kćerkama, odgovarajući im na njihova pitanja. One su inteligentne, pismene, razborite i ja sam bila oduševljena sa koliko promišljanja koncipiraju svoja pitanja upućena meni, i zabrinuta zbog stranputice na koju su skrenuli njihovi problemi.
Vašim kćerkama je trinaest, četrtnaest, petnaest godina. Gle!
Njih brine izgled njihovog tijela i dijete. Zar?
Šta će one na ovom blogu, pitate se?
Ne brinite, ovaj blog je najsigurnije mjesto gde su mogle da zalutaju i ostave svoje brige, jer druga mjesta ni blizu nisu tako sigurna. Međutim, počnite da se plašite: vaše kćerke su do mene stigle preko društvene mreže Ask.fm, i neophodno je, ne samo zbog toga, da pod hitno počnete s njima da razgovarate kao njihova majka, odgajatelj i čuvar. To je jedno odvratno i opasno mjesto na kojem je intimnost prevaziđena kategorija zbog iluzije anonimnosti. Ako ste se plašile Facebooka, onda znajte da je FB mala beba za Ask.fm.
Zato, molim vas, provjerite gde vaše kćerke izlaze i što rade na internetu! Provejrite značenje reči “thinspo”. Sigurnost djece danas dobija novo značenje s pojavom društvenih mreža, to je danas novo “pazi-kako-prelaziš-ulicu”.
E, pa na takvom mjestu, one pitaju kako da smršaju, kako da naprave tanke butine i rupu među njima, koliko dana mogu da ne jedu ništa i koliko će za to vrijeme smršaviti i kako će se približiti nekom izmišljenom, nemogućem modelu ljepote kojim ih bombarduju sa svih strana. Tamo neko dijeli linkove ovog bloga i one preko njih dolaze do mene, hvala nebesima!
Vaše kćerke su, zaključujem iz njihovih briga napisanih u ispovijednom tonu, na najboljem putu da zakorače u poremećaj ishrane ili da oštete svoj metabolizam, zdravlje i svoje mlade organizme u razvoju. Tamo, i ne samo tamo, su naučile da je mnogo važnije kako izgledaju nego što znaju, da moraju da izgledaju na sasvim određen način da bi bile prihvaćene – ne sutra, u nekom budućem životu, nego već – danas, u krugu svojih vršnjaka. Cilj ne bira sredstva. Jedno od najpopularnijih je – gladovanje.
Stara je to tema, još od kada je žena postala “ljepša polovina” – da žena mora da bude predmet ljepote. Jedino što danas, čini se, taj predmet, ta polovina mora da ima velike grudi, uzak struk, ravan stomak i veoma, veoma tanke butine, po mogućstvu s rupom između njih, da bi bila cjelina. I sve to na račun zdravlja i opće dobrobiti organizma, i zdravog razuma. Vaše kćerke su negde usput povjerovale da neće biti sretne, niti uspješne, ne budu li odgovorile tom zahtjevu i modelu.
Morate im reći da to nije istina.
Morate im reći, dok budu tragale za tim modelom, da će biti jako, jako nesretne, jer gotovo nijedna žena nema takvo tijelo, a i kad ga ima, ono ne mora obavezno da bude i sretno i zdravo. Recite svojim kćerkama da je važno i lijepo ono što one nose iznutra, a ne kakvu dekoraciju prave svijetu oko sebe. Vaše kćerke nisu ukrasni predmeti, niste ih zato rađale!
Guglajte “thinspo” (skraćenica od thin inspiration), fenomen proizvođenja motiva da se bude mršav do anoreksičnosti. Duck face i selfie su samo brijeg koji nam ometa vidno polje, u kojem bismo mogli i morali da prepoznamo da je glavni problem tinejdžerki danas – izgubljena prava mjera vrijednosti.
Primjetite, molim vas, da vaše kćerke očajne stoje pred ogledalom pokušavajući da ukapiraju što je pošlo naopako kad ni poslije mjesec dana gladovanja još uvijek nemaju rupu među nogama i nadlaktice koje mogu da obuhvate krugom koji pravi palac i srednji prst.
Kulturološki diskurs u vezi sa ženskim tijelom i imperativom vitkosti je toliko dominantan, da ćete morati da podignete glas da bi vas vaše kćerke čule. Ali, prije toga, moraćete to da primjetite, da znate sa čim se borite.
Ono što je nama svima potrebno, jeste da mijenjamo cjelokupnu paradigmu poimanja ženskog tijela, čija ljepota jedino može i mora da se mjeri samo uz pomoć svih onih nevjerovatnih stvari koje naše tijelo može da uradi. Znate li za devojčicu iz jednog vojvođanskog sela koja je rođena bez ruku, i koja svojim stopalima čini čudesa pomoću kojih živi svoj svakodnevni i umjetnički život? To je ljepota! To je lekcija.
Nama je potrebno društvo, u kojem ćete vi, majke kćerki, biti prve promotorke širine pojma ljepote koji prepoznaje da se ljepota pojavljuje u najrazličitijim oblicima tijela. A ne u jednom jedinom modelu.
Na nama, majkama, je da neprestano i kritički, naglas, preisputujemo taj teror mršavosti i spoljnog izgleda. Nama, odraslim ženama, kao ni nama, devojčicama u razvoju, nije potrebna još jedna laž: da je mjera ljepote naših tijela – razmak između butina i količina masnoće oko našeg struka; da je mjera vrijednosti naših bića sadržana u proporcijama naših tijela; da naše tijelo mora da odgovori bilo čijoj ideji o tome kako treba da izgleda, da smo mi ljepša polovina koja samo sa ravnim stomakom i napućenim usnama dobija legitimitet da postane cjelina.
Vaše kćerke imaju samo jedan život i to jedno tijelo, i to je sve suviše dragocjeno da bi se traćilo na sumnjive standarde medija i show biznisa koji eksplatiraju starlete i manekenke u težnji da stvore ideal. Ideal, koji ne dosežu čak ni same starlete i manekenke bez foto shopa ili plastične kirurgije.
Vaše kćerke zaslužuju bolje od toga. Cijelo naše sutrašnje društvo ovisi od razgovora koji ćete voditi sa svojim kćerkama danas.
Ja ću ovakav razgovor neprestano voditi sa svojim sinom, jer želim da on vaše kćerke poštuje zbog toga kakve su, a ne kako izgledaju. A vama prepuštam da ohrabrite svoje kćerke da počnu drugačije da misle o sebi i pojmu ljepote. Ja sam im to već napisala. Ali, vašim riječima i vašem primjeru će više vjerovati.
Srdačno,
Moo”
Telegraf.rs