Published On: Pet, pro 21st, 2018

PISMO IMA TON KAO DA GA JE PISAO SAM MEVLID JAŠAREVIĆ: Schilling tražio da se HDZ isključi iz Europske pučke stranke

Ono što iznenađuje, je, da na kraju ovog pisma, kojeg je očito pisao jedan od bošnjačkih radikala , fali na kraju Tekbir.
Klix inače nije objavio koliko Shilling uzima Shillinga za ovu vrstu P.R.-a ili kao i Ashdown usluge naplaćuje u bosanskim djevojkama. Na Jablaničkom jezeru.
Schwarz-Schilling je u pismu upućenom 29. 11. 2018. godine, koje je u posjedu portala Klix.ba, istakao da sa velikom brigom prati neriješena pitanja u Bosni i Hercegovini, gdje se demokratske snage i dalje bore sa nacionalističkim strankama.
Očita je bliskost bivših visokih predstavnika i bošnjačkog lobija. Naravno da o tome što piše ex OHR-ovac neće imati srpski i hrvatski portali, nego samo portali dokapitalizirani arapskim novcima.

“U zemlji vlada Hladni rat: strukture i institucije su paralizirane i kontrolirane od tri rivala – etničkih elita, koje prije svega pokušavaju svoju političku i privrednu moć zadržati kroz kontrolu svoje grupe, a ostale blokirati. Vođe nacionalističkih stranaka siju strah i mržnju u narodu kako bi održali korumpirani sistem. S pravom ste ranije napomenuli da ne želite raditi sa radikalnim snagama u Europskoj pučkoj stranci. Kako su Fidesz (Mađarska) i PiS (Poljska) u fokusu kritke, iskoristiti ću prilku da Vas upoznam sa tendencijama radikalizacije HDZ-a u Hrvatskoj, ali i u BiH”, stoji u početku pisma Schwarza-Schillinga.

“Hrvatska se miješa u politička pitanja susjeda”

Schwarz-Schilling navodi da se Republika Hrvatska sve neposrednije miješa u politička pitanja bosanskohercegovačkog susjeda.

“Navodno ‘hrvatsko pitanje’ treba skrenuti pažnju sa činjenice da nacionalističke snage u BiH godinama ciljano sprečavaju provođenje Eurospkog pravnog standarda, kako bi odbranili temelje moći. Njihova grupa uvijek ima prednost u odnosu na samu državu, građanska i ljudska prava, koja su kroz potvrdu svih međunarodnih sudova garantirana. Presude Međunarodnog Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda (tiču se stvarnih marginalizarinih ‘ostalih’ Sejdić – Finci, ali i Pilav, Zornić), već desetljeće se ne provode. Provođenje bi zahtijevalo izmjenu Ustava (Dejtonskog sporazuma Anex 4), koja bi se morala dotaći i ‘etničkih’ kartela”, stoji u pismu.

Navodi da sukob između demokratskih i nacionalističkih vrijednosti dovodi do fatalnog nepovjerenja kod građana i nesigurnosti, te blokadi institucija.

“BiH je poseban slučaj u Europi, jer ne spada u koncept nacionalne države kakvu pamti politika zadnje stoljeće i po. U Europi postoji samo nekoliko višenacionalnih država, u kojima više grupa zajedno imaju ulogu vlasti. Uloga susjeda je jako značajna jer su Hrvatska i Srbija prilikom raspada Jugoslavije izgradile svoje države, pa i dalje imaju jak utjecaj na dešavanja i grupe u BiH. Zbog toga se danas mora apelirati na odgovornost Hrvatske kao člana EU i Srbije kao kandidata, kako bi prestali podržavati taj pogrešan razvoj”, kategoričan je Schwarz-Schilling.

“HDZ pravi kaos”

Bivši visoki predstavnik navodi da HDZ BiH, na čijem čelu je Dragan Čović, uz podršku vlasti u Hrvatskoj (HDZ) koristi sva sredstva kako bi BiH stagnirala i kako bi nastao kaos.

“Istovremeno se u zemlji pa i u EU preko hrvatskih EU parlamentaraca prenose i šire pogrešne činjenice o presudi Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu BiH (slučaj Ljubić) i pogrešno se veže za izbor člana Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića.

To se nikako ne slaže sa istinom, jer Izborni zakon BiH nije odlučio o tome nego o izboru u Domu naroda Federalnog parlamenta (što je također upitno). Međutim to ne sprečava bosanski i hrvatski HDZ da u tom pravno kompliciranom slučaju, šire neistine kroz jaku propagandu, pa i kroz Parlament EU, kako bi predstavili Hrvate kao ugrožene i marginalizirane.
HDZ ide tako daleko da bosanske Hrvate koji nisu dovoljno radikalni predstavi kao ‘neprave Hrvate’ i pokušava tako kroz izmjenu Izbornog zakona isključiti iz pasivnog i izbornog prava. Zbog toga HDZ ne zna šta raditi sa, po treći put legalno izabranim članom Predsjedništva BiH, bosanskim Hrvatom Željkom Komšićem. Za HDZ on nije dovoljno radikalan pa samim tim nije ‘dobar Hrvat’!”, navodi se u pismu.

Upozorio je na glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca i na činjenicu da je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u kolovozu 2018. slavio poseban jubilej: 25 godina od nastanka “Herceg – Bosne”, paradržave iz 90-ih godina čiji je nastanak rezultirao odvođenjem nehrvata u koncentracione logore te njihovim ubojstvima.

“HDZ u okrilju Europske pučke stranke”

Schwarz-Schilling u pismu navodi kako partner Europske pučke stranke na taj način prati destruktivnu i antievropsku politiku, te ugrožava stanje mira na Balkanu.

“Šef bosanskog HDZ-a Čović evidentno radi na istoj stvari sa novim srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom (SNSD), koji već godinama otvoreno radi na svojim planovima o secesiji i predstvaljanjem bosanske države apsurdom. U vezi s tim, Partija europskih socijalista je već prije nekoliko godina na to reagirala, te Dodikovu partiju SNSD isključila iz europske partijske porodice. Zbog jako upitne suradnje sa HDZ-om sa ovim akterima, bilo bi krajnje vrijeme da EVP takođe počne razmišljati o isključenju HDZ-a. Trebali bismo početi braniti naše eurospke i demokratkse vrijednosti unutar EVP, inače će te destruktivne tendencije, koje se zasnivaju na idejama etno-nacionalne dominacije, pobijediti i u nastavku predstavljati prijetnju čitavoj Evropi”, napisao je bivši visoki predstavnik u BiH.

Upozorio je da Evropska pučka stranka ne smije gledati, niti svojim nečinjenjem učestvovati u tome da veoma upitni partneri slobodno prate anti-evropske i anti-civilizovane agende.

“Vrijeme je da se ovo otvoreno tematizira i sagledaju konsekvence”, zaključio je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling u pismu upućenom predsjedniku Evropske pučke stranke Manfredu Weberu.

Ono što iznenađuje, je, da na kraju ovog pisma, kojeg je očito pisao jedan od bošnjačkih radikala , fali na kraju Tekbir.
Klix inače nije objavio koliko Shilling uzima Shillinga za ovu vrstu P.R.-a ili kao i Ashdown usluge naplaćuje u bosanskim djevojkama. Na Jablaničkom jezeru.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare