Published On: Pet, stu 18th, 2016

PISMO DUŽNOSNCIMA VLADE HR HB U HAAGU: Poštovani prijatelji, ostajemo s vama i vašim obiteljima u nadi…

Bivši ministri i drugi dužnosnici u Vladi Hrvatske Republike Herceg Bosne uputili su pismo svojim kolegama koji u Haagu čekaju drugostupanjsku presudu Haškog tribunala za ratne zločine, predsjedniku Vlade HR HB dr Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, ministru unutarnjih pslova Valentinu Ćoriću, načelnicima Glavnog stožera HVO-a  Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, te predstojniku ureda za razmjenu zatočenih i nestalih osoba Berislavu Pušiću, koji se nalazi u kućnom pritvoru u Zagrebu,javlja Hrvatski Medijski Servis. U pismu stoji:
Poštovani prijatelji, okupljeni u povodu 25. godišnjice  utemeljiteljskog  Sabora  Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u okviru čijih struktura civilne vlasti i HVO-a  smo tijekom  posljednjeg rata, zajedno s vama nastojali očuvati opstojnost i jednakopravnost Hrvata u okviru zajedničke nam države Bosne i Hercegovine, upućujemo vam  iskrene pozdrave. Ujedno, iskazujemo  snažnu nadu da će Žalbeno vijeće Međunarodnog suda kod razmatranja vaših žalbi na prvostupanjsku presudu, svestrano i potpuno objektivno, sagledati   ključne razloge i motive političkog i vojnog samoorganiziranja  Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini  u tim tragičnim događajima.
U tome kontekstu, također čvrsto vjerujemo, da će Žalbeno vijeće   posebno cijeniti  i vaše ukupno djelovanje na pozicijama koje ste obnašali tijekom čitavog ratnog razdoblja, uključujući i vaš značajan  pojedinačni  doprinos u poslijeratnoj izgradnji Bosne i Hercegovine, pomirbi njezinih  naroda, poticanju dobrosusjedskih odnosa u regiji  te približavanju  euroatlantskim integracijama.
Smatramo da su ključne inkriminacije iz optužnice protiv vas – a prije svega inkriminacija „udruženog zločinačkog poduhvata“  – činjenično potpuno neutemeljene. One, u krajnjoj instanci  impliciraju krivnju  čitavog hrvatskog naroda zbog samoorganizirane obrane, bezobzirno i  neljudski nipodištavajući   desetine tisuća poginulih i ranjenih branitelja i bol njihovih najmilijih.
Ovim ne želimo negirati civilizacijski zahtjev da se svaki zločin utvrdi i kazni. Ti procesi trebaju biti pravedni i jednaki za sve. Nedvojbeno  smatramo i da je svaka žrtva dostojna pravde i  da  je  suza za svakim vojakom i civilom –  ma s koje ratne strane oni bili –   jednako bolna. Istodbno, i  u ovoj prilici podsjećamo na    evidentnu činjenicu  da su nad našim narodom u BiH, u velikom broju slučajeva tijekom zadnjeg rata, izvršeni  teški, masovni zločini, od  kojih su vrlo rijetki procesurani i to  uglavnom, s inkriminacijama pojedinačne odgovornosti  izvršitelja.
Poštovani prijatelji,  ostajemo s vama i vašim  obiteljima u iskrenoj  i snažnoj nadi  će  Žalbeno  vijeće Međunarodnog suda u Hagu donijeti  po vas pravednu  odluku.
Okupljeni bivši dužnosnici civilnog dijela  VLADA HVO i HRHB  dana 17.11.2016. god. u Mostaru:  Ilija Kožulj, Željko Obradović, Zulfo Robović, Damir Ljubić, Pavo Boban, Drago Bilandžija, Ivan Čuljak, Neven Tomić, Ile Krezo, Slobodan Božić, Ivan Bagarić, Bariša Čolak, Božo Ljubić,  Stjepo Pranjić, Nikola Antunović i Ivan Vrankić. /HMS/