Published On: Sri, lip 1st, 2022

PISMO ČITATELJICE: Zašto talijanski humanitarci poginuli u Gornjem Vakufu i nakon 29 godina nemaju spomenik

U nedjelju, 29. svibnja, navršilo se 29 godina od podmuklog ubojstva trojice talijanskih humanitaraca, a bili su to Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, na području planine Radovan (Gornji Vakuf), zbog čega je bivši zapovjednik 3. korpusa Armije BiH Hanefija Prijić Paraga u Italiji osuđen na doživotni zatvor, da bi mu 2017. kazna bila smanjena na 20 godina, piše Večernji list BiH.

U povodu obljetnice stradanja talijanskih humanitaraca na adresu Večernjaka stiglo je pismo čitateljice koja se u svibnju te ratne 1993. zatekla u Italiji te nazočila misi za ubijene, a koja se danas pita zašto nevini ubijeni humanitarci nemaju ni spomenik na mjestu ubojstva.

Pismo prenosimo u cijelosti.

”Sredinom travnja 1993. godine, bježeći od rata uz pomoć humanitarne organizacije iz grada Ghedija u Italiji, pronašli smo utočište kod talijanskih obitelji. Nakon mjesec dana humanitarci navedene organizacije Sergio, Fabio i Guido ubijeni su na putu za Gornji Vakuf, dok su Christiano Penochio i Agostino Zanotti preživjeli pogubljenje, a kasnije su postali i živi svjedoci zločina. Od tada, a posebice od dana kada smo prisustvovali misi za ubijene u gradu Ghediju, osjećala sam krivnju jer se to dogodilo u mojoj zemlji i među narodom s naših prostora, a i bijes što se pokušalo prekriti velom zaborava. Kada sam malo istražila, otvorilo se mnogo pitanja. Za njihovo ubojstvo osuđen je pripadnik Armije BiH Hanefija Prijić Paraga na 15 godina na sudu u Travniku i doživotni zatvor u Italiji. Na kraju se to svelo na 20 godina. Na podizanje optužnice čekalo se 8 godina. Drugih dvoje sudionika u zločinu također su pripadnici Armije BiH – Sabahudin Prijić Dino i Rasema Handanović Zolja, koji su nakon bijega u inozemstvo i raspisane tjeralice vraćeni u zemlju i osuđeni (smiješno). Zapovjednik operativne skupine Bugojno – G. Vakuf bio je današnji ministar Selmo Cikotić. I ovdje je odgovor jednostavan. Nakon dva suđenja kao pripadniku Armije BiH, i to na poziciji zapovjednika, pri povratku u zemlju biva uhićen kao zapovjednik te za krivotvorenje dokumenata. Odgovor je jednostavan. Na kraju i jedno jednostavno pitanje koje treba postaviti svima: Treba li se obilježiti mjesto stradanja mladića – humanitaraca, barem jednom spomen-pločom kako bismo i mi odgovorili s malo humanosti?”, navodi čitateljica koja je priložila i “pismo oprosta” majke Sergija Lane, koji je ubijen 29. svibnja 1993.

Oprost majke

”Moj sin je imao 20 godina – to mu je bilo peto putovanje u Hrvatsku i BiH. Išao je kao volonter, transportirajući hranu i ostale potrepštine za N. Travnik i Zavidoviće. Sergio je bio jednostavan mladić, dobar i blagonaklon. Volio je sve ljude. Za njega i za mene ne postoji razlika između Hrvata, Bošnjaka i Srba, htio je pomoći svima onima koji pate i imaju potrebu. Zajedno smo molili da se mir vrati u vašu državu. Želim se obratiti onima koji su ubili moga sina, jedinog kojega smo imali, pa možete zamisliti koliko smo ga otac i ja voljeli. Sergio je ostavio veliku prazninu u mom srcu, no vjerujem u Boga i sigurna sam da su naš Sergio i njegovi prijatelji u raju. Ovo pišem kako bih vam rekla da ne osjećam mržnju i osvetu prema onima koji su ih ubili. Opraštam im. Rekli su mi da je u skupini bila i jedna žena. Ne znam je li ona majka, no voljela bih da Svevišnji dotakne njezino srce, a i ostalih osoba koje su bile s njom, kako bi shvatili da je život svake osobe svet te da treba poštovati svaku osobu. Samo humanost i ljubav prema drugima može donijeti mir u svijetu i u vaša srca”, stoji u pismu oprosta majke Sergija Lana Franke…

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Đikan
Đikan
2 mjeseci prije

POČELO JE!!! Nakon što smo osuđeni za UZP, Optužnice za DOBROVOLJAČKU, istraga ide za LEUTARA, sa svih strana nas muslimane udaraju sa dokazima za zločine a neće stati dok ne skinu s trona bega izetbegovića a mi muslimani ćemo ga DOKITI najmanje 50 god u neimaštini i izolaciji, hvala sda luđaci i njihovi sateliti

Nisam kriv
Nisam kriv
2 mjeseci prije

Jel na na koncu Hanefija ušao u zatvor i formalno ?

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
2 mjeseci prije

Zolja se dokopala Amerike uzručili su je zbog Trusine nagodila se na 5 godina neznam se jel robijala a za ovaj zločin nije suđena !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
2 mjeseci prije

Upozoravam na udaljenost Trusine i Uskoplja, vremensku razliku. . . Koja je to ustrajnost u zločinu odn organizirano rukovođenje istim !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
2 mjeseci prije

Pitam, pišem ovo zbog naše šonje sa titulom ministara pravde ili kako već, zbog šonje iz Rame sa titulom tužitelja za ratne zločine. .
Hebo nas nismo bolje ni zaslužili !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
2 mjeseci prije

Da sjetih se sad će godišnjica strjaljanja 25 zarobljenih Jajčana u selu Hudutsko Rama-jablanica kod naših ghuzičara se to žive obljetnica stradanja ali tamo niti ne idu strah ih je a nema ni tuluma poslije polaganja vijenaca. . Opet prozivam dvojicu uhljebljenih šonja iz krivosuđa !