Published On: Ned, sij 14th, 2018

PISANJE AMERIČKIH MEDIJA Albanac novi lider u Islamskoj državi

Jedan od novih lidera Islamske država je sin albanskih imigranata koji je živio u SAD, objavio je američki časopis “Atlantic.”

Amerikanac albanskog porijekla Zulfi Hodža je visoki zapovjednik u Islamskoj državi zadužen za regrutiranje novih članova, piše list “Atlantic”, prenosi Tanjug.

Dvogodišnja istraga utvrdila je da je Hodža, sin albansko-američkog vlasnika picerije iz New Jerseyja i jedan od malobrojnih Amerikanaca u Islamskoj državi, dostigao visoku poziciju, što govori o dinamici radikalizacije, naveo je “Atlantic”.

“Atlantic” piše da se na jednom snimku vidi Hodža kako obezglavljuje uhvaćene kurdske vojnike.

Ukoliko je njegov identitet ispravno utvrđen onda je Hodža prvi Amerikanac, član Islamske države, poznat po tomu da je sjekao glave u takvom jednom snimku, navodi se u tekstu.

Hodža je otišao iz SAD 6. travnja 2015. godine, a četiri dana kasnije našao se u kampu za obuku Islamske države. Sada je poznat kao visoki zapovjednik Islamske države i jedan od džihadista sa zadatkom da regrutira nove članove u redove islamista, piše “Atlantic.”

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>