Published On: Uto, sij 19th, 2021
#3rd | By Desk

Pirotehničar iz Mostara jedva preživljava: “Prodao sam kuću i auto, skupljam za račune”

Nakon što je Općinski sud u Mostaru 5. rujna 2019. godine donio prvostupanjsku presudu, kojom je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za bolest Adisa Sarića, bivši deminer FUCZ-a čekajući punomoćnu presudu, kaže za N1 da jedva preživljava više od godinu i četiri mjeseca.

Sarić je ogorčen na sporost nadležnih pravosudnih institucija i pita se koliko dugo će još čekati na izricanje drugostupanjske presude, jer mu od toga zavisi egzistencija, piše N1.

“Općinski sud u Mostaru je rujna 2019. godine donio prvostupanjsku presudu, a poslije toga je FUCZ na samom kraju žalbenog roka uložio žalbu. Slučaj je potom prebačen na županijski sud u Mostaru. Prema mojim saznanjima, slučaj je i dalje netaknut na županijskom sudu. Obratio sam se i Ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i oni su otvorili predmet u mom slučaju“, rekao je Sarić.

Bivši deminer Federalne civilne zaštite ističe da je nekoliko puta razgovarao sa zaposlenicima suda i objasnio svoje teško materijalno i zdravstveno stanje, te da su mu iz suda odgovorili da je njegov slučaj određen kao prioritetni. Međutim Sarić u to ne vjeruje zbog toga što na konačnu presudu čeka više od 16 mjeseci. Na upit N1, županijski sud u Mostaru nije odgovorio.

“Ja zbog ove nepravde ne mogu otići na CT pregled preko tri godine, jer u državnoj bolnici u Mostaru ili CT ne radi mjesecima ili se čeka na red opet mjesecima. A novca nemam da privatno idem na preglede. Prodao sam i rodnu kuću i Škodu Fabiu, tako da sad doslovno svaki mjesec skupljam za računa, dok gospoda u javnim ustanovama uporno uživa u svojim teretnim platama, a moja supruga i ja, i dalje smo na birou”, obrazlaže Adis Sarić.

Podsjećamo, Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tijekom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud. Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini, a iskaz vještaka na sudu Ednan Drljevića pokazuje da su Sarić i njegove kolege bili neadekvatno zaštićeni.

“Bili su totalno neadekvatno s medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa. Asanacija terena ne radi se bez stručnih medicinskih radnika. Tužitelj je mogao doći u kontakt s anaerobnim bakterijama iz leševa životinja – leševi koji su raspadnuti i napadnuti anaerobima jer su bili napuhani”, kazao je Drljević.

Prema sudskom iskazu iz provostupanjske presude Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uvjetima, nakon čega je osjetio jaku prehladu. Mjesec dana kasnije dolazi u KB Safet Mujić u Mostar gdje mu se dijagnosticira apsces mozga, navodi se u prvostupanjskoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60 posto. Bolest se Sariću odrazila na ekstremitete, ruku i nogu, lijevu stranu lica, govor, vid lijevog oka, epilepsiju, fotoepilepsije i hemiparezu. Zbog svega FUCZ je dužan isplatiti Adisu Sariću na ime naknade nematerijalne štete u iznos od 65.330 KM, navodi se u nepravomoćnoj presudi.

Općinski Sud u Mostaru na kraju zaključuje da na osnovu iskaza tužitelja, iskaza saslušanih svjedoka, fotodokumentacijom, materijalnim dokazima (tužitelja) i nalazima vještaka, oprema koja je korištena nije mogla zaštiti tužitelja (Adisa Sarića) od bakterije koja je u ovom slučaju tužitelja dovela do teškog oboljenja, piše N1.