Published On: Sat, Jul 1st, 2017

PIRANSKI ZALJEV Došlo do “bliskog verbalnog susreta” između hrvatske i slovenske pomorske policije

O svim povredama crte razgraničenja Ministarstvo unutarnjih poslova će obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Tijekom dana hrvatska je policija zabilježila tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru. Svaki put policijsko plovilo Republike Hrvatske zatražilo je od slovenskog policijskog plovila da napusti hrvatsko teritorijalno more, što su oni i učinili.

Prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo je hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.

O svim povredama crte razgraničenja Ministarstvo unutarnjih poslova će obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Jutros je slovenska policija upozorila ribara Ezija Kocijančića da se sa svojim ribarskim brodom nalazi u slovenskim teritorijalnim vodama. Kasnije je još jedna ribarica u pratnji dva plovila hrvatske policije isplovila u namjeri da položi mreže u moru, tada došlo do “bliskog verbalnog susreta” između hrvatske i slovenske pomorske policije. Nakon polaganja mreža, ribarica se vratila u matičnu luku i situacija na moru mirna, ispričao je Hini savudrijski ribar i aktivist Danilo Latin.

Za sve nas ribare i danas je još jedan uobičajeni radni dan, neovisno o toj odluci o arbitraži, rekao je Latin i ponovio kako očekuje da Vlada i Sabor “ustraju u svojoj odluci da za Hrvatsku odluka Arbitražnog suda nije obvezujuća”.