Published On: Čet, lip 1st, 2017

Pilot JNA: Sretali smo NLO, nismo smjeli pričati o tome

BEOGRAD – Sredinom osamdesetih godina u Zapovjedništvu Ratnog zrakoplovstva u Beogradu uspostavljeno je “tijelo” koje se bavilo susretima pilota tadašnje JNA sa NLO. Ovaj potez je bio iznuđen jer su se naši avioni veoma često sretali na nebu s letećim objektima čiju strukturu i brzine koje su postizali nisu znali da objasne, tvrdi tadašnji pilot JNA pukovnik Suad Hamzić za ” Večernje novosti “.

Rođeni Sarajlija, otkrivajući pilotske priče koje ostavljaju bez daha, tvrdi da je osobno imao tri bliska susreta s “letećim tanjurima”. “Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. kolovoza 1970. godine, kada sam u dvosjedu Mig 21 s pilotom Dušanom Stipić imao bliski susret s takvom letjelicom iznad Plaškog.

Poslati smo na temelju uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizualni kontakt s objektom, vrlo velikim, koji je isijavao svjetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvučnom brzinom, ali nikako nismo mogli mu ocijenimo visinu. procjenjivao sam da je negdje na 22.000 metara. U jednom trenutku objekt koji je lebdio i koji smo gledali ubrzao je i nestao. izgubio se i sa radara “, priča Hamzić za” Novosti “.

On dodaje da je nekoliko mjeseci kasnije sličan objekt lebdio iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način. Početkom 1974. u noćnom letu na ruti od Karlovca do Duge Rese, također poslije radarskog upozorenja sa zemlje, kako ukazuje Hamzić, proletio je pored svjetlećeg NLO. Hamzić dodaje da piloti ne vole govoriti o ovim susretima jer se događalo da “ispadaju ludi”.

Hamzić je, inače, svoje iskustvo pretočio u knjigu “Letačke priče” i kaže da je zahvaljujući “Titovoj vojnoj pilotskoj školi” ostvario mnoge ljubavi i ambicije. Letio je svim tipovima zrakoplova kojima je raspolagala JNA do 1990. Bio je vojni izaslanik u Turskoj, naš pilot koji je testirao zrakoplove u SAD … Otišao je 1993. u mirovinu poručivši kolegama: “S vama više ne mogu, a protiv vas neću!” Brozovu sliku i danas nosi sa sobom, au domu u Beogradu, kazaljke njegovog kućnog sata stoje na 15.05, a datum je 4 svibnja 1980. Dan kada je maršal umro. Hamzićeva “sjećanja” nisu samo hronika letenja legendarnog pilota izviđača i komandira.

On govori o događajima iz života letačkih jedinica JNA o kojoj su do sada piloti pričali samo među sobom: ne samo o tome kako su osamdesetih na nebu susretali s NLO objektima, već i kako su se pripremali da brane zemlju 1968. od Rusa, ako se poslije Češke odluče da uđu u Jugoslaviju … Hamzić jedan od dvojice pilota Mig 21 koji je 20. kolovoza 1970. poslan da “preplaši” američku Šestu flotu koja se našla blizu Brijuna dok je Tito bio na odmoru.

Nad Istrom je presreo američki “avaks”, a travnja 1974. nije uspio oboriti špijunsku sondu pričvršćenu za balon nad šumama Bosne. Umakla mu je u oblake. Priča io najbizarnijem zrakoplovnom incidentu u povijesti avijacije na ovim prostorima, u proljeće 1975. godine. “Pilot Rodoljub Gajić Roćko je u brišućem letu na ruti Bosanska Krupa – Banjaluka – Srbac – Duga Resa – Rekovac, kod Prijedora imao sudar s prometnim znakom na lokalnom putu”, počinje Hamzić. “Pošto je očešao znak, pri brzini od 800 kilometara na čas proletio je ispod dalekovoda, a zatim je mirno sletio na bihaćki zračna. Roćka je odalo oštećenje na krilu aviona, ali i usmena prijava Prometne policije iz Prijedora. Kažnjen je zabranom letenja od mjesec dana “, prepričava Hamzić ovaj događaj. Pukovnik u mirovini kaže da je poslije arapsko-izraelskog rata (Jomkipurski sukob 1973), koji je završen tako što je izraelska avijacija vještim letenjem potukla arapske saveznike, počela priča o snazi ​​izraelske avijacije. Ubrzo je stigla i “preporuka” Komande u Beogradu da i naši piloti pokušavaju se “prilagode” židovskoj doktrini ratovanja.

U proljeće 1975. komandir eskadrile Franc Ficko je bio službeno odsutan s bihaćkog aerodroma, a Hamzić je kao njegov zamjenik planirao ovu vježbu. Kaže, naređenje je bilo da se avioni ne spuštaju ispod 100 metara od zemlje, mada je znao da će oni ići niže. Piloti JNA bili su udarna pesnica tadašnje armije. Događanja u svijetu i susjedstvu za njih su uvijek bili “uzbuna”. “Kada su 20. kolovoza 1968.

Rusi ušli u Češku, na aerodromu u Bihaću, nama mladim pilotima, držano je predavanje u kom su nas starješine izvijestile da ćemo se Rusima žestoko suprotstaviti ako krenu i na našu zemlju”, prisjeća se sugovornik “Večernjih novosti “. “Nitko od nas nije imao iluziju da bi mogao nešto značajnije da uradi u borbi s njima u zraku budući da smo tek savladavali tajne njihovih aviona Mig 21. Ipak, nijedan od pilota nije se uplašio, baš nimalo. Sjećam se pitanja kolege i odgovora bojnika Ristića sa tog brifovanja: ‘Druže bojnice, a što će biti kada lansiramo na neprijatelje obje rakete K-13 i ispucamo streljivo iz topa?’.

Ovaj se nije zbunio: ‘žaleći se i birajte najvećeg! “, prepričava Hamzić. Pilot izviđač Hamzić među veteranima JNA zapamćen je kao prvi koji se zaletio i nadlijetao američku Šestu flotu, praveći “brisanjac” nad njihovim nosačem zrakoplova. Bilo je to 1970. u kolovozu dok se Tito kupao na Vangi, a piloti s Pule dobili su uzbunu da se ka njemu kreće ogromna brodska formacija.

“Dobili smo uzbunu kodnog naziva ‘Vihor’ i za manje od tri minute uzletjeli. Preletjeli smo Vangu i stigao sam samo da bacim pogled ka plaži, valjda se nadajući da ću vidjeti Starog. Ubrzo sam vidio nešto do tada neviđeno. Flotne sastav američke mornarice , četiri fregate i nosač zrakoplova u pratnji podmornice našli su u našim teritorijalnim vodama. Dobio sam naređenje da izvidim i krenuo sam u brišući let pravo preko nosača ne više od 20 metara “, dodaje Hamzić. Kaže da Amerikanci nisu bili nervozni zbog našeg reagiranja, “jer su nam linije zapovijedanja sigurno prisluškivali i znali za naša naređenja”.

“Tada su Jugoslaveni kod njih bili omiljeni i nas dvojica poručnika ‘junaka’ sigurno ih nismo prestravili. Ispostavilo se kasnije da je nesporazum ispao jer smo mi pod suvereni nautički i zračni prostor podrazumijevali 12 nautičkih milja ili 22 kilometra, a oni šest ili 11. na stranu to što je svaka talijanska prodavačica ljubavi tada znala da dolazi 10.000 američkih mornara u Lombardiju, a to nije znala naša Obavještajna služba “, završava Hamzić.