Published On: Ned, lis 20th, 2019

PIJTE ČAJ Erdogan Turcima zabranio e-cigarete

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da nikad neće dozvoliti kompanijama koje proizvode elektronske cigarete da svoje proizvode prodaju u Turskoj, apelirajući na Turke da umjesto cigareta konzumiraju čaj.

Govoreći na skupu protiv pušenja u Istanbulu, Erdogan je rekao da je naredio ministru trgovine da “nikad” ne dozvoli ulaz elektronskim cigaretama u Tursku, ističući da se duhanske kompanije bogate trovanjem ljudi.

– Oni su zatražili od nas mjesto i dozvolu da proizvode te elektronske cigarete. Mi tu dozvolu nismo i nećemo dati. Ako je to njihova investicija u Turskoj idite i investirajte na nekom drugom mjestu – rekao je Erdogan.

U Turskoj je 2016. godine godine registrirano 27 % pušača od ukupne turske populacije starijih od 15 godina, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija, što je manje za četiri posto u odnosu na 2010. godinu. Većinu pušača čine muškarci.

Iako samo konzumiranje e-cigareta u Turskoj nije zabranjeno, kupovina ili distribucija jeste. I pored zabrane, e-cigarete nalaze put do potrošača preko interneta, prenosi Dnevni Avaz.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare