Published On: Pet, ožu 21st, 2014

PICULA: Razgovor o trećem entitetu legitiman a hrvatsko pitanje otvoreno, Hrvati u BIH trebaju paziti da ga greškama iz prošlosti ne zatvore…

Kad je riječ o ostvarenju ravnopravnosti Hrvata kao jednog od triju bosanskohercegovačkih konstitutivnih naroda, ni pitanje trećeg entiteta ne smije biti tabu tema, rekli su u četvrtak u Zagrebu hrvatski europarlamentarci na tribini o novom političkom odnosu EU-a prema BiH.

Europski parlament u veljači je izglasao rezoluciju o Bosni i Hercegovini, koju je sudionik tribine Ivan Vukoja, sociolog iz Hercegovine, nazvao “epohalnom”, a koja traži ustavne i institucionalne promjene kako bi ta zemlja postala funkcionalna i jamčila ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Vukoja kaže kako bi on, kako bi se izbjeglo razmišljanje o trećem entitetu kao o isključivo hrvatskoj cjelini, taj treći entitet nazvao “institucionalnom federalnom jedinicom s Hrvatima kao većinom”.

HDZ-ov eurozastupnik Davor Stier rekao je kako je za rješavanje pitanja ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH nužno budućnost te zemlje Europi predstavljati “u konceptima koje Zapad može prihvatiti”. “Ne nacionalizmu, da federalizmu”, rekao je Stier na tribini što ju je organizirao zavičajni klub hercegovačkih studenata i udruga građana Istina.

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula kaže kako je razgovor o trećem entitetu legitiman, jer je hrvatsko pitanje u BiH još otvoreno. “Ali Hrvati moraju paziti da ga sami ne zatvore ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti ili inzistiranjem na onome što u ovome trenutku ne mogu dobiti”, rekao je.

On treći entitet ne smatra rješenjem i nudi vlastito. “Ako hoćemo prepravljati BiH, kantonizirajmo cijelu zemlju, ali učinimo to racionalno”, bez bujanja birokracije. “Ostvarimo tako i kolektivna i individualna prava”, poziva Picula. ( Fena )