Published On: Uto, lis 14th, 2014

Picula predsjednik, Šuica potpredsjednica EU parlamenta za odnose s BiH

U Europskom parlamentu održana je konstituirajuća sjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Za predsjednika Izaslanstva izabran je Tonino Picula (S&D), dok je Dubravka Šuica, voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu izabrana za potpredsjednicu Izaslanstva.

Konstituiranjem Izaslanstva samo dan nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini Europski parlament je pokazao odlučnost kako će i dalje pomno i intenzivno pratiti stanje u BiH te pružati pomoć, ali i tražiti od novoizabranih dužnosnika da BiH krenu u odlučne reforme koje će osigurati funkcioniranje države na svim razinama.

A sve sa ciljem kako bi BiH slijedila europski put i uskoro bila u stanju priključiti se procesu proširenja kao i ostale zemlje regije koje imaju status kandidata ili pregovaraju o članstvu u Europskoj uniji.

Europski parlament će posebnu pozornost posvetiti napretku Bosne i Hercegovine, ali i Kosova što potvrđuje osnivanje Izaslanstva koje će se baviti samo stanjem ove dvije države.

Kada je o Kosovu riječ Izaslanstvo će pokušati pomoći kroz dijalog sa svim političkim strankama u rješavanju institucionalne krize koja traje na Kosovu još od lipanjskih parlamentarnih izbora.- priopćeno je iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare