Published On: Uto, velj 11th, 2014

PICULA PORUČIO ASHTON Proces rekonstrukcije daytonske BiH treba početi odmah

SARAJEVO – Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU, potreban je EU fast track program!, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, visokoj povjerenici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET), zastupnik Picula je istaknuo da se BiH dugo nalazila u mrtvom kutu interesa međunarodne politike, s jedne, i pomanjkanju iskrenog interesa bh. političara za promjene s druge strane.

– Izgleda paradoksalno da je bio izvediv povijesni sporazum u trokutu Bruxelles – Beograd – Priština o europskoj perspektivi Srbije i Kosova, a nije moguć ni minimalan kompromis između Sarajeva, Banja Luke i Mostara o europskoj budućnosti BiH. Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU! Zahtjevan proces rekonstrukcije daytonske BiH, koji se neminovno mora dogoditi, treba početi odmah. Ne samo zbog europske budućnosti BiH, nego zbog normalizacije stanja u toj napaćenoj zemlji kako bi njeni građani konačno mogli bolje živjeti – upozorio je Picula.

Založio se za EU fast track program, ne toliko zbog nekritičnog ubrzavanja članstva BiH u EU, koliko zbog saniranja akutne krize kao pretpostavke za novi politički dogovor o ustavnim promjenama.

Povjerenica Ashton složila se s ocjenom zastupnika Picule, rekavši da političke blokade u BiH vode i do gospodarske stagnacije i socijalnih problema, priopćeno je iz Piculinog ureda.

(Vijesti.ba/Fena)