Published On: Thu, Oct 9th, 2014

PICULA: Ovo je prilika da Kurdi dobiju državu

R.I.P. Sejlan

Dok se na sjeveru Sirije, uz tursku granicu, upravo odvijaju masakr, humanitarna tragedija, silovanja i nasilje svake vrste, Turska sudjeluje kao promatrač. Umjesto fanatičnim džihadistima, turski tenkovi na granici zasad utjeruju strah u kosti kurdskim izbjeglicama. Poredani iza žice, oni čekaju na ulazak u državu kojoj najveći unutarnjopolitički problem, uz politički islam, predstavlja kurdski separatizam

Da se Turska zasad ne misli obračunavati s džihadistima, potvrdio je danas i tamošnji šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, poručivši da ‘nije realno’ očekivati da će Turska sama pokrenuti kopnenu vojnu intervenciju protiv Islamske države. Istovremeno, nastavljen je prodor džihadista u pogranični kurdski Kobani, nakon što su teroristi zauzeli više od trećine teritorija ovog sirijskog grada i iz njega istjerali oko 180.000 Kurda.

Politolog Boško Picula smatra da će Turska, s obzirom da je u neposrednom susjedstvu konflikta i da je gotovo pitanja dana kada će se on preliti preko njezinih granica, morati reagirati. Prvenstveno, kao članica NATO-a, Turska će morati posve uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom NATO-a.

‘SAD predvodi skupinu zemalja koje u ovom trenutku u potpunosti podržavaju borbu kurdskog entiteta u Siriji i Iraku protiv snaga Islamske države. Turska će, bez obzira na svoje političke stavove prema kurdskom pitanju, morati biti uz SAD. Ovo je, naravno, posljedica potpuno promašene politike međunarodne zajednice i prema građanskom ratu u Siriji i prema stanju u Iraku. To je dovelo do teritorijalizacije terorizma. Naime jedna teroristička organizacija jednostavno je teritorijalizirala područje na kojem provodi svoju politiku i zbog toga je ovaj konflikt tvrdokoran. Bilo kakvi napori da se zaustavi agresija IS-a morat će biti osmišljeni tako kao da je u pitanju borba protiv države, a ne organizacije. Jednostavno će se morati boriti vojska protiv vojske’, rekao je Picula za tportal.