Published On: Uto, sij 21st, 2014

Picula: Nadam se da 2014. godina neće biti izgubljena godina za BiH

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula izjavio je kako su reforme u BiH neophodne te je pozvao političke lidere da započnu intenzivno i iskreno raditi u korist europske budućnosti svojih sugrađana.

– Sam politički dogovor ne znači puno ako se ne dogode krupne promjene u odnosu politike i poslovne zajednice kako bi gospodarstvo postalo konkurentnije, bez opterećenja korupcijom i konfuznim zakonodavstvom. Nadam se da 2014. godina neće biti izgubljeno vrijeme, zbog dvostruke izborne godine u BiH i EU, već potvrđena prilika za sveobuhvatnu promjenu.”, kazao je Picula tijekom rasprave o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine i Makedonije na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta (AFET) u Bruxellesu.

Kako je priopćeno iz njegova ureda za odnose s javnošću, hrvatski zastupnik iz redova SDP-a tom je prigodom izrazio nadu kako je s istekom 2013. godine otišlo i  razdoblje pasivnog odnosa svijeta prema, kako je kazao, strukturnom urušavanju jedine balkanske države bez unutarnjeg konsenzusa o EU perspektivi.

Picula je također izrazio žaljenje što je status BiH očekivano ostao nepromijenjen budući da je zemlja kronično blokirana zbog trenutne unutarnje političke pat pozicije.

– Na žalost i nakon nekoliko krugova razgovora koje je vodio Povjerenik za proširenje Štefan Fule s liderima BiH političkih stranaka, očekivani konsenzus oko neophodnih promjena nije se dogodio i tako se zemlja našla na samom začelju onih koji aspiriraju prema EU članstvu na zapadnom Balkanu – kazao je Picula,

Hrvatski europarlamentarac iz redova HDZ-a Davor Ivo Stier nedavno je, ususret izvještaju Evropskog parlamenta o napretku BiH, napisao članak o evropskoj politici prema BiH za specijalno izdanje časopisa “New Europe”, s ciljem vraćanja Bosne i Hercegovine na dnevni red Evropskih institucija.

Stier se u svom članku zauzeo za novu evropsku politiku prema Bosni i Hercegovini, što je svojevremeno i tražio od visoke povjerenice Catherine Ashton. Naglasio je kako BiH ostaje najveći izazov za regionalnu stabilnost, kao i za kapacitet EU da prenese mir, stabilnost i prosperitet diljem europskog kontinenta.

– EU mora biti ta koja će preuzeti vodstvo, prezentirati svoju vlastitu viziju i pokazati se kao prava snaga prenošenja mira i prosperiteta – navodi Stier.


uskrs ephzhb