Published On: Pet, tra 21st, 2017

Picula: Kosovo zaslužuje europsku budućnost

U Prištini je 20. i 21. travnja održan 3. sastanak zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Kosova (SAPC) kojim je, kao voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovo, supredsjedao zastupnik Tonino Picula.

Drugi supredsjedatelj SAPC-a bio je potpredsjednik Skupštine Kosova, Xhavit Haliti.
Zastupnik Picula je poručio da Europski parlament i dalje aktivno podupire politiku proširenja EU-a te zagovara pridruživanje Kosova Europskoj uniji kao najbolji način za razvoj Kosova.

“Odnosi između Europske unije i Kosova su dvosmjerni – EU mora pomoći i biti prisutna, ali kosovske institucije moraju odraditi svoj dio posla. Predstoje im još mnogi izazovi, ali Kosovo je zemlja koja zaslužuje EU budućnost”, poručio je Picula.

Picula je istaknuo kako napredak po pitanju vladavine prava, pravosuđa, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala nije dovoljan te da nema dovoljno pomaka ni u području slobode izražavanja.

“Postoje dobri akcijski planovi, ali potrebno je više političke volje za njihovu provedbu. Pozitivne promjene u smislu zakonodavstva trebaju biti opipljive i građani Kosova ih moraju osjetiti”.

Razočaran sporom normalizacijom

Izrazio je razočaranje zbog sporog napretka u normalizaciji dijaloga Kosova i Srbije te naglasio trajnu polarizaciju politike na Kosovu. Pitao je što je konkretno napravljeno da izbori u 2017., lokalni i mogući rani parlamentarni, budu provedeni na bolji način nego dosadašnji. Delegacija je razgovarala i o sigurnosnim i obrambenim izazovima za Kosovo i Europsku uniju te pozdravila prijedlog Komisije za liberalizaciju viznog režima.

Zastupnik Picula se u Prištini sastao s čelnim ljudima: kosovskim premijerom Isom Mustafom, predsjednikom Skupštine Kadrijem Veselim, ministricom europskih integracija Mimozom Ahmetaj, sa šeficom EU delegacije za Kosovo Nataliyom Apostolovom, liderima opozicije te veleposlanicima EU zemalja članica na Kosovu.

Rezolucija Europskog parlamenta o Kosovu bit će usvojena na sljedećem plenarnom zasjedanju u svibnju u Strasbourgu, a sljedeći sastanak zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Kosova (SAPC) trebao bi se održati u studenom u Strasbourgu.