Published On: Tue, Sep 8th, 2015

Picula i Šuica na međunarodnoj konferenciji u Mostaru pod nazivom “Između Daytona i Bruxellesa”

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine, koja ove godine slavi 20 godina svoga rada i kojoj je glavni cilj promocija Bosne i Hercegovine i njeno približavanje euroatlantskim integracijama, organizira u Mostaru od 11. do 13. rujna 2015. međunarodnu konferenciju „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxelesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.
Tim povodom danas je u Gradskoj upravi Sarajeva održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili članovi Predsjedništva Paneuropske unije BiH prof. dr. Kasim Trnka i prof. Jasmina Pašalić, te glavni tajnik Paneuropske unije BiH Senad Dorić.
Prof. Jasmina Pašalić je naglasila da će na Međunarodnoj konferenciji „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxelesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“ u Mostaru sudjelovati veliki broj predstavnika Paneuropskih organizacija iz cijele Europe, predvođeni međunarodnim predsjednikom Alainom Terrenoireom. Navela je da su svoj dolazak su potvrdili brojni domaći politički zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i zastupnici u Europskom parlamentu, a među njima i euro zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica.
„Na Konferenciji će biti usvojena i Paneuropska deklaracija koja će biti upućena svim razinama vlasti u BiH i europskim institucijama. U Deklaraciji će posebno biti apelirano na brže provođenje Reformske agende odnosno usvojenog Programa ekonomskih i socijalnih reformi, koje bi BiH konačno dovele do kandidatskog statusa za članstvo u EU. Upozorit ćemo da se prihvaćeno i potpisano mora provesti te da su čelnici svih političkih stranaka, bez obzira jesu li u vlasti ili ne, prihvatili reforme koje bi BiH mogle dovesti do kandidatskog status“, istakla je prof. Jasmina Pašalić.
Prof. dr. Kasim Trnka rekao je da predstojeća konferencija Paneuropske unije BiH ima dvostruki značaj za BiH i za njeno pozicioniranje u okviru međunarodne zajednice, odnosu prema EU i državama članicama.
„Kada se osvrnemo na 20-godišnje razdoblje, možemo vidjeti da je u Daytonskom sporazumu permanentna društvena kriza, što nas je zaustavljalo u bržem približavanju EU. Pokazalo se da daytonski koncept onemugućuje jedan brži razvoj, jer je prenaglasio etničke zajednice a marginalizirao druge elemente“ – kazao je pof. Trnka. Dodao je kako je Europska unija “shvatila da je sudionik kreiranja daytonskog modela stoga se odvažila pomoći BiH./HMS/