Published On: Sri, lis 15th, 2014

PICULA: BiH ima sve manje vremena za fingiranje reformi

Europski parlament ustanovio je Delegaciju za odnose s Kosovom i BiH. Predsjednik Tonino Picula za Radio Slobodna Evropa je govorio o obvezama koje predstoje, posebno istakanuvši kako se, za ove dvije zemlje na čekanju pred vratima EU, vodi računa i o utjecajima ruske i bliskoistočne krize.

“Od devet zemalja koje se nalaze u ‘čekaonici’ da uđu u članstvo EU BiH i Kosovo nalaze se negdje pri dnu te ljestvice. Sigurno da bi u idućih pet godina, ili četiri, ovisno koliko koja ima mandat, trebalo učiniti puno toga da se ‘odlijepe’ od statusa quo, i da se barem ove najveće kontroverze, koje primjećuje i povjerenik za proširenje Füle u svom izvješću, nekako razriješe. Treba jačati vladavinu prava, treba ojačati kapacitete državne uprave i administracije za provođenje reformi, i nešto što je sigurno pretekst za zdraviju političku klimu – a to je bolja monetarna i ekonomska situacija. Mislim da će se sljedeće godine veća pozornost posvećivati nekim fiskalnim smjernicama, a ne političkim kriterijima”, kazao je Picula za RSE.

Naglasio je kako je EU pokušala posredovati između onih koji su i izabrani da mijenjaju na bolje u BiH, to su predstavnici ili predsjednici političkih stranaka, pa u tome nije uspjela.

“Mislim da nije toliko problem u EU već u BiH. Ako treba nekoga mijenjati, treba ipak puno više promijeniti situaciju u BiH, a ne toliko u EU. Utoliko ću, kao predstavnik Europskog parlamenta, sugerirati najbolju praksu, ono što je dalo rezultat u nekim drugim zemljama, kako bi i BiH napravila ključni iskorak, kojeg bi slijedile i potrebne reforme”, kazao je Picula. Kada su u pitanju provedeni izbori u BiH i formiranje vlasti istaknuo je kako se nada da će očekivanja ljudi koji su glasali pogotovo za pobjednike, biti ispunjena.

“Dajemo svakome priliku. Mislim da u BiH sada najmanje čega ima to je vrijeme koje bi se opet uzalud potrošilo za fingiranje reformi umjesto za neke stvarne iskorake”, katao je Picula.

 

Dnevnik.ba