Published On: Čet, svi 26th, 2022

FAJRONT U ČITLUKU: Brotnjani se ne zezaju. Ime grada ih previše asocira na dugu i bolnu štoriju jedne lažne ljubavi. One osmanske..

Promjenom imena gradu Čitluk će se simbolički ispisati i iz urbane povijesti ex države  i iz hita Zabranjenog pušenja. Ime Čitluk previše ih asocira na teror osmanskog režima. Sjećanje na taj režim u jednom dijelu države izaziva ponos i melankoliju a u drugim djelovima zemlje gorčinu i traumu. I to je recimo važan podatak da bi se shvatila BIH i njena ukupnost. Bez toga nema nikakvog inkluzivnog pristupa. A nema ni BIH.

Hercegovačka općina Čitluk uskoro bi mogla promijeniti ime u Brotnjo, kako se zvala prije čak 716 godina. Tim činom konačno bi bila realizirana inicijativa koja u tom hercegovačkom kraju postoji još od 90-tih godina, piše Klix.ba.

Inicijativa za primjenu imena Čitluku pojavljivala više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, ali nikad nije realizirana, iako mještani tog podneblja u žargonu Čitluk zovu Brotnjom već dugo vremena.

Inicijativu je potvrdio i načelnik te hercegovačke općine Marin Radišić koji je Večernjem listu rekao da su već utvrdili proceduru koju je potrebno napraviti i da vjeruje kako će uskoro u to i krenuti.

Općina Čitluk je smještena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a osnovana je 1955. godine sa sjedištem u Čitluku. Dan Općine ustanovljen poslije prvih demokratskih izbora i slavi se 24. svibnja kada se prvi put spominj ime Brotnjo.

Čitluk je isto tako jedna od prostorno manjih općina u BiH na površini od 181 kilometara kvadratnih i prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima 18.140 stanovnika.

Inače gradić Čitluk, uz Međugorje, jedino je mjesto s prostora Hercegovine koje se ikada spomenulo u nekom megahitu tzv. novog vala Ex Yu rock scene. Brisanjem tog imena praktički Čitluk gubi na vlastitom brendiranju.A Međugorje ga je ionako gotovo izbrisalo.

Zabranjeno pušenje, moći će se, utješno, do daljnjeg referirati na Čitluk pored Posušja. Možda tamo napraviti inat koncert. Doduše i oni , zaselak pored Posušja,  uskoro mijenjaju to tursko ime. (Ne žele u EU pod tim imenom a za BIH govore da je to gotova država. I da se tu nema više što raditi.)

No možda bi vlasti općine Čitluk mogle pozvati konačno Neleta Karajlića da na zadnji dan postojanja imena ovog grada otpjeva simbolički svoj mega hit. Na posljedni dan Čitluka. Da prošeće Međugorjem, održi tribinu u gradu Čitluku. Da bude posljednji posjetitelj Čitluka. I prvi gost koji napušta Brotnjo.  Napisao je jako dobre knjige posljednjih godina. Ima što za reći i bilo bi jako važno da se tom velikom umjetniku poruči da nije dobro došao samo u Banja Luku i Trebinje. Nego i Čitluk koji mu prilično puno puno duguje. Recimo duguje mu zahvalnost za popularizaciju rock kulture u tom dijelu Hercegovine ali i za pronošenje imena tog kraja svijetom.

Tako bi to sve dobilo drugačiji šlagvort…

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
sim
sim
1 mjesec prije

… mozda, ZA SADA Citlucani u medjuvremenu, nekada i i uskoro vjerniji “Brotnjaci” – OPET NEKAD U BUDUCNOSTI ako to tako “vrijeme bude zahtijevalo” – ponovno se htjednu nazivati Citlucanima … jer povijest je nepredvidiva u vecinski hrvatskim naseljima i njihovim identitetima i izricajima … naravno – dapace … ako se uzme u obzir evo metnimorec – DEMOGRAFIJA …

Oktobarski građanski džihad
Oktobarski građanski džihad
1 mjesec prije

Čime se oni bave hahahahhaha