Published On: Sri, ruj 21st, 2016

DOBA KRIVIH PRIOPĆENJA: PIC u priopćenju spominje prekrajanje BH karte premda se Referendum u RS-u ne bavi time


Članice Vijeća za implementaciju mira u BiH povodom odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma, izdale su priopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u Republici Srpskoj da ne održavaju zakazani referendum.

“Ustavom BiH je definirano da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira na temeljima vladavine prava. Nijedna institucija niti organ vlasti u BiH ne mogu djelovati izvan ustavnog poretka. Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati. Ovlasti Suda jasno su definirane Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji Sudu daje jurisdikciju za rješavanje sporova između različitih razina vlasti”, navodi se u priopćenju.
Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) napominju da je 17. rujna Ustavni sud BiH odlučio suspendirati Odluku o referendumu koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske, do donošenja odluke Suda o njenoj ustavnosti.
“Prema tome, ne postoji pravna osnova za održavanje entitetskog referenduma u Republici Srpskoj 25. rujna. Još jednom pozivamo organe vlasti Republike Srpske da ne održe referendum”, naglašavaju članice PIC-a.
Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ponavljaju da nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka Ustavnog suda BiH.
“Odluka Ustavnog suda BiH u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovati. Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su u više navrata naglašavali, uključujući i izjave iz lipnja 2016. godine i prosinca 2015. godine, “da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), i ima ključni značaj za njegovu provedbu.”
Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a izrazili su svoju punu podršku Ustavnom sudu BiH i relevantnim institucijama u nastojanju da se omogući poštivanje odluke Suda”, naglašava se u priopćenju.
Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a pozivaju na rješavanje pitanja javnih praznika putem političkog dijaloga i na što skorije usvajanje odgovarajućih zakonskih izmjena u cilju provedbe odluke Suda iz studenog 2015. godine.
“Upravni odbor PIC-a pozvao je još jednom sve strane da se uzdrže od ishitrenih poteza i retorike koja zagovara podjele. Upravni odbor oštro osuđuje sve izjave koje podrivaju stabilnost i sigurnost ili osporavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Republika Srpska će ostati sastavni i esencijalni dio suverene države Bosne i Hercegovine, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir. Upravni odbor PIC-a ponavlja da neće biti prekrajanja karte BiH”, navodi se u priopćenju.
Upravni odbor PIC-a apelira na političke lidere na svim stranama da se okrenu rješavanju ekonomskih i socijalnih izazova s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine, a koji su od ključne važnosti za stabilnost Bosne i Hercegovine i njenu europsku budućnost. Upravo to su pitanja koja su od životne važnosti za zemlju i njene građane, istaknuto je u zajedničkoj izjavi članica PIC-a, s napomenom da se Rusija ne pridružuje istaknutim stavovima./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x