Published On: Pet, lis 21st, 2016

Pevec preuzima slovenski Merkur?

Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Dok potpuna sanacija Merkura još nije završena i vuče se već niz godina, u slučaju “podizanja” Peveca uspješnu su ulogu obavili dobavljači, banke i država, te sačuvali njegovu “zdravu jezgru”, navodi se u prilogu slovenskog portala.

Hrvatski trgovački lanac Pevec zainteresiran je za kupnju slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Merkura, o čemu se već vode pregovori, a preuzimanje će se izvesti sredstvima hrvatskih mirovinskih fondova, piše u petak portal Telekoma Slovenije Siol.net.
“Za preuzimanje Merkura se po našim informacijama zanima Pevec koji je već ispitivao mogućnosti i uvjete otkupa Merkurove poslovne djelatnosti i nekretnina. Prodajni postupci su u punom tijeku i u nekoliko mjeseci bi navodno trebali biti završeni”, navodi se u prilogu portala naslovljenom “Desant na sanirani Merkur – hrvatski kapital nakon Mercatora i Droge Kolinske ozbiljno se zanima za još jedno veliko slovensko poduzeće”.

Navodne namjere Peveca da stekne značajnu akviziciju u Sloveniji povezuju se s izjavom njegova novog direktora Jurice Lovrinčevića da će tvrtka postati “regionalni igrač”. Time je, navodi portal, predsjednik uprave Peveca po svojoj prilici aludirao na preuzimanje Merkura koji u Sloveniji ima 23 trgovačka centra, ali je nakon izbjegavanja izglednog stečaja zbog visokih dugova bankama i dobavljačima saniranih otpisom i reprogramom dijela obveza, sada praktično u rukama vjerovnika koji su ga godinama kreditirali.

Portal navodi kako je Pevec bio u sličnoj situaciji, jer je na početku financijske krize bankrotirao, ali da je nakon stečaja ponovo postao “priča o poslovnom uspjehu”, pa bi mogao preuzeti nekadašnjeg regionalnog konkurenta, što bi bio novi uspjeh “hrvatskog kapitala” u osvajanju pozicija na slovenskom tržištu.
Dok potpuna sanacija Merkura još nije završena i vuče se već niz godina, u slučaju “podizanja” Peveca uspješnu su ulogu obavili dobavljači, banke i država, te sačuvali njegovu “zdravu jezgru”, navodi se u prilogu slovenskog portala.
Dodaje kako hrvatski kapital očito kreće u nov pohod na još jedno, nekad vrlo uspješno poduzeće regionalnog značaja, da će mu u tome pomoći hrvatski mirovinski fondovi i da nije slučajno ni to što je nova uprava Peveca u dobrim odnosima s vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.
Stečajna upraviteljica Merkura objavila je početkom rujna oglas za prodaju osnovne trgovačke djelatnosti Merkura, s početnom cijenom 28,5 milijuna eura, a do sada je jedini i najozbiljniji interesent upravo Pevec s kojim se već vode pregovori iako je rok za prijavu na oglas 5. studenoga ove godine, navodi Siol.net.
Osim toga, tvrdi portal, Pevec je stupio u kontakt i s tvrtkom Heta Asset Resolution, “lošom bankom” austrijske banke Hypo Alpe Adria koja  Merkuru iznajmljuje trgovački prostor u ime skupine banaka vjerovnica.
Da je za kupnju Merkura najozbiljniji interesent upravo Pevec, potvrđuje i to što je on jedini platio kauciju za dubinski pregled Merkurova poslovanja, što je već u tijeku, navodi portal.
Siol.net je komentar špekulacije da će kupiti Merkur međuvremenu zatražio od uprave Peveca, a odgovor još čeka.
Na Hinin upit iz Peveca su odgovorili da ne žele komentirati napise o preuzimanju Merkura.

Poslovni.hr/Hina