Published On: Sri, kol 17th, 2016

Petrov: ‘Neće se ostvariti želja HDZ-a i SDP-a da će Most plesati samo jedno ljeto…’

Most nezavisnih lista u predizbornoj kampanji planira potrošiti oko 2 milijuna kuna, a riječ je o novcu kojeg su dobili iz državnog proračuna za financiranje rada političkih stranaka.

–  Ovaj put nismo morali podići kredit, jer imamo taj novac iako mi je žao što HDZ i SDP nisu bili spremni spustiti iznos za financiranje političkih stranaka. No, za razliku od njih mi ćemo u kampanji potrošiti samo taj novac – rekao je u Osijeku nakon predstavljanja njihova predizbornog programa predsjednik Mosta Božo Petrov, koji je upitan i da prokomentira dio njihova programa prema kojem bi se osobama koje su u kaznenom postupku i prije izricanja presude oduzimala imovina.

–  To je dijelom izvučeno iz konteksta, pa ću točan prepustiti odgovor onima koji su pisali taj dio programa. Naravno da se takvim osobama neće tek tako oduzimati imovina niti prejudicirati presuda, ali cilj je pojačati pritisak na sve organe koji navodno provode zakona u RH. Svi znamo koliko se puta dokazi uzmu loše, probiju mjere prisluškivanja, koliko traju postupci… U nekim situacijama to je traljavo, ali u nekima postoji i namjera. No, svakako bismo mijenjali izborni zakon, jer nam je neprihvatljivo da na izbore izlaze osobe protiv kojih je pokrenut kazneni postupak – rekao je Petrov, koji je na upit trebaju li sa svojih funkcija odstupiti „član DIP-a koji je priznao korupciju i ustavni sudac koji je priznao lažno predstavljanje“ odgovorio potvrdno. Most na predstojećim izborima cilja jednak broj zastupnika kao i na prošlima iako se Petrov nada i većem broju.

–  Vjerujem da su se hrvatskim građanima otvorile oči, pogotovo kada vide da SDP i HDZ koordinirano djeluju, što se vidjelo i u debati, gdje se možete razbacivati brojkama, a ja bih volio da se uzmu njihova predizborna obećanja u posljednjih 20 godina i usporedi s napravljenim poslom. Mi smo išli s promjenom sustava kojeg su napravili HDZ i SDP, koji je samo njima koristio, a koji je bio preplavljen korupcijom i klijentelizmom. Nama nije ultimativni cilj bio dobiti izbore, već pomoći državi i građanima, ali daj Bože da dobijemo izbore i da možemo mijenjati taj sustav – rekao je Petrov

Osnovne smjernice njihova programa su promjena zastarjelog i, kako su rekli, promašenog ekonomskog modela iz 1993., porezna reforma, teritorijalni preustroj države, donošenje Zakona o OPG-ima, decentralizacija zdravstva, osnivanje zasebnog Ministarstva za energetiku… Plan im je do kraja mandata smanjenje javnog duga ispod 80 posto, postupni rast BDP-a do 3,88 posto u 2020. te smanjenje nezaposlenosti do te godine na razinu od 12,8 posto.

–  Ovo je konzervativan model s realnim brojkama, a to je prvi put da jedan program ima indikatore što se očekuje u iduće četiri godine pa svaki građanin može iščitati kako će živjeti iduće 4 godine – rekao je autor gospodarskog programa Marinko Škare.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>