Published On: Pet, ožu. 31st, 2017

Petrov kazneno prijavio Todorića, Agrokor postigao dogovor s bankama?

Predsjednik Hrvatskog Sabora i Mosta Božo Petrov podnio je kaznenu prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora zbog lažiranja financijskih izvještaja, neslužbeno doznaje Večernji list.

Na prijavu ga je motivirala izjava Jurija Solovjeva, prvog potpredsjednika ruske državne banke, koja je, istina, dan kasnije ublažena. Da bi iz redova Mosta moglo doći do kaznene prijave protiv Todorića dalo se naslutiti već dan prije iz izjave bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

Ako je sumnja opravdana, postoji mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, jer ako su Nadzorni odbor i uprava kompanije lažirali financijska izvješća, onda je to kazneno djelo, izjavio je Panenić.

Neslužbeno: Postignut dogovor banaka i Agrokora

U sjedištu Agrokora u Ciboninu tornju u Zagrebu sastalo se vodstvo kompanije i glavni vjerovnici. Očekuje se da bi mogao biti potpisan standstill sporazum prema kojem bi se našao daljnji novac za funkcioniranje koncerna, a neslužbeno Hrvatska televizija doznaje da je on načelno dogovoren.

Prema takvom aranžmanu na određeno bi se vrijeme zamrznulo vraćanje kamata Agrokora, a svježim novcem platile bi se obveze dobavljačima.

Standstill sporazum u pravilu se koristi za sprečavanje bankrota kada dužnik više ne može vraćati kredit prema početnim uvjetima. Pritom postojeći dioničari najčešće moraju pristati na smanjenje vlasničkih prava ili čak puno razvlaštenje.

A nakon što je vlasnik Orbika Branko Roglić – jedan od dobavljača Agrokora, pokrenuo prisilnu naplatu oko 12 milijuna kuna duga, neslužbeno se doznaje da Orbico nije jedina tvrtka koja je aktivirala svoje zadužno pravo nego je to navodno učinilo desetak velikih dobavljača.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović uoči sastanka bio je optimističan. -Vjerujem u pozitivan rasplet u kojem je važno da nitko, od velikih do najmanjih dobavljača, ne bude zapostavljen, rekao je Burilović.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer