Published On: Čet, lip 9th, 2016

Petrov i Orešković neće napustiti Vladu RH

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov na konferenciji ispred zgrade Vlade optužio je HDZ kao skup pojedinaca sa osobnim interesima i pozvao ih da razriješe aktualnu krizu vlasti kroz tri moguća scenarija: povlačenje Tomislava Karamarka iz Vlade, preslagivanje većine, u koju Petrov sumnja, ili novi izbori, javlja Anadolu Agency (AA).

„Most neće sudjelovati ni u kakvim političkim trgovinama i tezgarenju. Podsjećam da je cijela situacija nastala zbog političke neodgovornosti samo jedne osobe. Niti gospodin Orešković niti ja nismo odgovorni za ovu situaciju. Dapače, mi smo dali priliku HDZ-u više puta da se stabilizira, pa čak otrpjeli i šamar u kojem se cijelo vrijeme spominje famozno preslagivanje“, poručio je Petrov.

Novinarima je istaknuo kako je osobno „nudio svoju glavu na pladnju“, no kako mu sad više nije jasno zašto.

„Za mene ovo nije HDZ, ovo je za mene samo skup pojedinaca koji su stavili osobni interes ispred bilo kakvog državnog interesa. I zato mislim da je dosta i vrijeme je da se prekine ova sapunica“, poručio je.

Petrov je dodao kako je riječ o skupu pojedinaca koji su privatizirali HDZ i sve podredili samo svom interesu.

„Sve ovo je nastalo samo zbog jedne afere, zbog koje cijelo vrijeme za političku neodgovornost prozivamo Karamarka“, kazao je.

Petrov smatra da HDZ ima samo dvije normalne opcije: prva je konačno prikupljanje 76 saborskih zastupnika kao rezultat preslagivanja posljednjih dana ili da ponude novog prvog potpredsjednika Vlade kao prijedlog da ova Vlada nastavi funkcionirati i povuku zahtjev za opozivom Oreškovića.

Ukoliko nisu u stanju ponuditi niti jedno niti drugo, Petrov je odlučan da treba raspisati nove izbore.

„Nema više licitacija, oni konačno moraju prestati sa ovom sapunicom“, poručio je Petrov HDZ-u.

Petrov inzistira da se ove odluke HDZ-a donesu u što kraćem roku.

Na pitanje postoji li mogućnost razbijanja MOST-ovih zastupnika od strane HDZ-a za preslagivanje nove većine, Petrov je to odlučno odbio tvrdeći kako su članovi Mosta „spremni jedni za druge poginuti“ i kako se neće dati prodati.

Dnevnik.ba